Heinde Rotterdam: half jaar sinds opening

Heinde Rotterdam: half jaar sinds opening

Heinde quote

Er hangt een gezellige sfeer in de jachthaven. Het zonnetje schijnt en mensen zitten in korte broeken op het terras. In het monumentale entrepotgebouw zit sinds eind oktober een nieuw restaurant: Heinde Rotterdam. Het is een van de nieuwere filialen van de Heinde (en Ver) keten. Hier ziet het er nog wel verdacht stil uit. Waarom? Misschien omdat er geen terras is om te zitten of omdat het pas om 17:00 opengaat? Het kan ook zijn dat niemand heeft opgemerkt dat een relatief nieuw restaurant zich hier heeft gevestigd. 

Er zijn een aantal punten die Heinde aan zijn klanten beloofd: lekker lang tafelen, alles inclusief en heerlijke gerechtjes. Daarnaast beloven ze een modern restaurant te zijn met huiselijke sferen, waarin de klant gezellig kan aanschuiven. Volgens Heinde is het de bedoeling dat jij je thuis voelt alsof het je eigen huiskamer is. Nogal een belofte die zij willen waarmaken.

 

Bij Heinde Rotterdam kan je voor €37,50 of €42,50 p.p. onbeperkt hapjes eten. De prijs is afhankelijk van welke dag jij het restaurant bezoekt. Zo zijn de dagen maandag tot donderdag met €37,50 toch wat goedkoper dan de weekenddagen. Verder is onbeperkt hapjes eten ook erg serieus genomen. Er kan namelijk vanaf het moment van aankomst tot enige tijd voor sluitingstijd besteld worden. Er zit dus geen tijdslimiet aan vast, zoals La Cubanita kent. Wat Heinde onderscheidt van de meeste ‘’hapjes’’restaurants is toch wel dat bijna alles inclusief is. Zo heeft ‘t Zusje geen inbegrepen bijgerechten en heeft La Cubanita ook geen all-you-can-eat voor alle desserts.

Quote Heinde op servet

Bij het eten kan je lekker een colaatje, biertje of wijntje bestellen zonder dat dit extra geld kost. Maar wat is dan niet inbegrepen? De speciaalbiertjes, cava, wijnflessen en sterke dranken kosten wel wat extra. 

Per ronde kunnen er per persoon twee gerechtjes en één bijgerecht besteld worden. Het menu bestaat uit vegetarisch, vlees en visgerechten. Daarnaast staan de desserts ook al op dezelfde kaart. Daarmee zijn er in totaal zestig gerechtjes en vier bijgerechten die besteld kunnen worden. Wat ook leuk is om te vermelden dat de menukaart per seizoen verandert. Zo staan de carpaccio en meloen met ham er altijd op, maar de philly cheesesteak en burrata zijn nieuw. Ook de bijgerechten krijgen weleens een update, want nu is er een ratatouille en aardappelsalade beschikbaar. 

 

Ligging en interieur

Heinde Rotterdam ligt bij de jachthaven op Rotterdam-Zuid en ook zo’n vijf minuten bij De Hef vandaan. Het restaurant is gevestigd in het monumentale entrepotgebouw. Het complex dankt zijn naam aan elk van de van de vijf werelddelen. Van oost naar west: Afrika, Europa, Amerika, Azië en Australië. Het gebouw zelf is gebouwd tussen 18775-1879. Het complex was bestemd voor de opslag van transitogoederen en dat zie je ook weer terug in het restaurant.

Interieur Heinde Rotterdam

Het interieur is redelijk industrieel, maar toch huiselijk. Je ziet namelijk nog steeds de stenen muren, witte en groene buizen, pijpen en fabriekspalen lopen van de opslag die het vroeger was. Aan de andere kant proberen ze met de groen- en bruintinten het een huiselijke en natuurlijke look te geven. Door de muren van de voormalig-opslag lijkt het restaurant in drie delen gesplitst te zijn. Hiermee lijkt het restaurant kleiner en dat maakt een knusser gevoel. In het midden is er een bar, waar je niet aan kan zitten, met daarachter in het groot ‘Heinde’ op de muur. De tafels zijn afwisselend vierkant of rond met daarbij groene stoelen met of zonder bloemen. Alle banken zijn juist weer bruin, zodat het matcht met de stenen muren en tafels.  

 

Eigen bevindingen

De ober, Mark, heette ons hartelijk welkom. Ik mocht hem bij zijn naam noemen en hem op die manier ook roepen als ik iets nodig was. Hij vroeg meteen of ik bekend was met het concept. Na de uitleg bestelde ik een cola zero bij hem en begon op mijn telefoon mijn gerechtjes te bestellen. Ik begon mijn eerste ronde met een bijgerecht en twee gerechtjes, namelijk: brood met smeersel, carpaccio en de burrata.

De burrata salade

Het brood werd lekker warm geserveerd met als smeersel Heks’nkaas. Nu ben ik persoonlijk niet een groot fan van de textuur en smaak die Heks’nkaas heeft. Ik houd niet zo van peterselie en prei, dus voor mij was zoute boter beter geweest.

Desalniettemin waren de carpaccio en burrata, die daarna volgden, verrassend lekker. De zoete dressing in combinatie met het romige van burrata was een smaaksensatie. In ronde twee koos ik voor de beef tataki en bruschetta caprese. De beef tataki was in mijn mening iets te veel verzopen in de sesamolie, waardoor je niets anders kon proeven.

De beef tataki

De bruschetta was heerlijk knapperig en de mozzarella goed romig. De pesto en tomaat waren goed op smaak gebracht. Voor ronde drie besloot ik de vitello tonnato en de kaaskroketjes te bestellen. Net zoals met een carpaccio kan er met een vitello tonnato vrijwel niets fout gaan. Deze was wederom ook erg lekker. Maar wat ik toch wel een van de favorieten van de avond vond, was de kaaskroketjes. Deze waren zo warm dat ik mijn mond eraan brandde, maar ze waren ook erg goed op smaak.

De zalm met hollandaisesaus

Zeker in combinatie met de mosterdmayonaise die erbij zat. Het romige en pittige van de saus zorgde voor een goede balans met de kroketjes. Bij ronde vier begon ik toch wel aardig vol te raken, want ik ben niet zo’n grote eter. Toch wilde ik nog heel graag de zalm en biefstuk proeven. De zalm was bedolven onder hollandaisesaus, maar was wel goed gegaard.

Het biefstuk met pepersaus

Het biefstuk lag in een bedje van pepersaus met een gepoft tomaatje voor de sier. De pepersaus was goed romig en peperig. Precies wat je van een goede pepersaus verwacht en het biefstuk was precies medium-rare gebakken.

 

 

Kritiek

Bij sommige gerechten was de smaak niet helemaal wat het moest zijn, terwijl andere juist heel smaakvol waren. Er zat geen consistentie in de gerechten. Ook zat er bij de beef tataki te veel sesamolie op, net zoals bij de zalm die was verzopen in hollandaisesaus. Terwijl de carpaccio en vitello tonnato stiekem nog wel wat meer saus mochten gebruiken. Wat mij voornamelijk opviel was dat de opmaak van de borden niet al te best was. Soms leek het alsof er gemorst was met eten of saus en dit werd dan ook zo geserveerd. Het leek wel alsof de haast terug te zien was op het bord.

 

Conclusie

De combinatie van een leuke plek, goede service, (grotendeels) smaakvolle gerechtjes en een gezellige sfeer is wat dit restaurant goed maakt.  Het kan zeker nog enige verbetering gebruiken, maar voor een restaurant dat net een half jaar open is… chapeau. Waar Heinde voor staat is gezelligheid onder het genot van oneindig tafelen. Daar slaagt het restaurant zeker in met de prachtige ligging, knusse interieur en unieke locatie. Daarnaast is het ook betaalbaar voor wat je krijgt en het huiskamergevoel komt zeker terug. Het is zeker grenzeloos genieten.

Over de auteur

Floor Goedegebuure

Ik ben een 20-jarige Rotterdammer die in Krimpen aan den IJssel en Langerak woont. Mijn naam is Floor Goedegebuure en ik ben student aan de Hogeschool Utrecht voor Journalistiek. Ik heb een passie voor waterpolo, lezen, schrijven en natuurlijk films en series kijken. Ik ben als echte Rotterdammer natuurlijk een Feyenoord-fan, wat er wel goed in is gegoten door mijn vader.