Staking politie maakt de weg vrij voor A12 blokkade Extinction Rebellion

Staking politie maakt de weg vrij voor A12 blokkade Extinction Rebellion

Den Haag – Op zaterdag 14 september organiseert Extinction Rebellion opnieuw een grote demonstratie met als doel de A12 in Den Haag te blokkeren. De politie heeft aangegeven tijdens de demonstratie te staken.

De demonstraties van Extinction Rebellion verlopen vaak niet zonder weerstand. De politie grijpt regelmatig in, met arrestaties en andere handhavingsmaatregelen, zoals het tegenhouden van demonstranten die de tunnelbak van de A12 willen betreden, en soms zelfs het gebruik van waterkanonnen. Demonstranten reageren hierop met verschillende tactieken om de politie te dwarsbomen, zoals het zich vastketenen aan elkaar en het in elkaar haken van armen, wat vaak leidt tot chaotische en mediagenieke taferelen.

Bij de aankomende demonstratie ligt de situatie echter anders: de politie heeft aangekondigd dat zij zal staken. Dit is een stap die zij eerder hebben gezet, bijvoorbeeld tijdens de Feyenoord-Ajax-wedstrijd, om aandacht te vragen voor hun vroegpensioenregeling, die bedoeld is voor werknemers in fysiek zware beroepen. Deze staking betekent dat er mogelijk veel minder politieoptreden zal zijn tijdens de blokkade, wat voor een andere dynamiek kan zorgen dan bij eerdere acties, waar veel demonstranten werden gearresteerd.

De A12 blokkade is onderdeel van hun voortdurende campagne om de Nederlandse regering onder druk te zetten om fossiele subsidies, zoals belastingvoordelen voor grote bedrijven zoals Shell, af te schaffen. Sinds juli 2022 voert de actiegroep regelmatig dit soort blokkades uit, en de beweging heeft sindsdien aan kracht gewonnen. Duizenden mensen komen inmiddels naar de demonstraties om hun steun te betuigen aan de eis om de klimaatcrisis aan te pakken door fossiele subsidies stop te zetten.

Vandaag praten Dagmar van Hoogstraten en Robbe van der Lee met Puk van Noort, woordvoerder van Extinction Rebellion. Zij zal ons meer vertellen over hoe Extinction Rebellion kijkt naar de staking van de politie tijdens hun demonstratie en hoe de band is tussen de partijen.

Over de auteur

Luc de Vrije

Luc de Vrije (1998) heeft een diepe interesse voor maatschappelijke kwesties en onderbuikgevoelens. Als vaste vragensteller voor SvJ Utrecht Centrum gaat hij op pad in de Domstad. Bewapend met een scherpe nieuwsgierigheid voert hij goede gesprekken onder het topje van de ijsberg en brengt zo het gevoel achter de actualiteiten in kaart. Hij schrijft persoonlijke rubrieken, neemt interviews op en maakt in samenwerking producties met meerdere invalshoeken voor verschillende vormen van media. Luc studeert aan de Hogeschool van Journalistiek en werkt in een redactie die over uiteenlopende onderwerpen interviewen en schrijven. Zo informeert, opinieert en zorgt hij, samen met zijn collega's, voor betrouwbaar regionaal nieuws. Vragen, opmerkingen, nieuws of iets anders te melden? Neem gerust contact op per e-mail: lucdevrije@gmail.com