Jongeren en de Week tegen Eenzaamheid 

Jongeren en de Week tegen Eenzaamheid 

Foto: Jet Kramer

Eenzaamheid is niet alleen bij ouderen een groot probleem, maar ook bij jongeren speelt het veel. Volgens psycholoog Jessica Kersten ervaart 44% van de jongeren eenzaamheid. Om aandacht te vragen voor eenzaamheid wordt deze week de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd. Van 26 september tot en met 2 oktober staat Nederland stil bij eenzaamheid en zijn er allerlei activiteiten om de eenzaamheid te verminderen.   

Een belangrijke factor bij eenzaamheid is, volgens Jessica, sociale media. ‘Sociale media heeft zowel positieve als negatieve effecten op de jongeren. Aan de ene kant kan sociale media helpen om in contact te blijven met andere jongeren, maar aan de andere kant kan het ook je gevoel van eenzaamheid verhogen en je onzeker maken over dingen’. Jessica, van Onlinepsycholoog.nu, vertelt dat je zelfbeeld ook kan verlagen door sociale media. ‘Door druk om perfect over te komen, kan je zelfbeeld erg verlagen’.  

Jessica vertelt dat eenzaamheid zijn alleen een oordeel is, maar wel een negatief oordeel. ‘Eenzaamheid is het alleen zijn en daar niet content mee zijn. Sommige mensen zijn juist heel blij met alleen zijn en vinden dit juist fijn’. Volgens Jessica heeft het ook met je manier van denken te maken.  

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er overal activiteiten in Nederland, zowel lokaal als landelijke activiteiten. Lokale voorbeelden hiervan zijn: samen koffiedrinken, spelletjes doen en samen eten. Dit alles bijvoorbeeld in een buurthuis. Een landelijke activiteit is bijvoorbeeld de Kletscoupé. Dit is een speciale coupé waarin gekletst wordt, de trein rijdt vertrekt 27 september om 12.20 richting Zwolle, vanuit Utrecht Centraal. Ook is diezelfde dag een actie van JoinUs op het centrale station van Utrecht. JoinUs is speciale organisatie die ervoor jongeren met eenzaamheid zijn. Zij geven bij deze actie briefjes aan jongeren op station Utrecht Centraal en proberen daarmee een gesprek te starten, dit om het gevoel van eenzaamheid te verminderen.  

Luister hieronder naar het interview met Cindy Koomans, te gast in de radio-uitzending van Studio Vrijdag:

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.