Stakingen ingezet als uiterst middel bij onderhandelingen vroegpensioen

Stakingen ingezet als uiterst middel bij onderhandelingen vroegpensioen

Naast de treinstaking zijn er deze week werkonderbrekingen in nog veel meer branches.

Het begrip ‘zwaar beroep’ is in Nederland niet gedefinieerd. Er wordt deze week door uiteenlopende beroepsgroepen gestaakt waarbij de werknemers vinden dat zij zo’n beroep uitoefenen. De druk op de onderhandelingen loopt op, maar iedereen tevreden stellen zou geld en arbeidskracht kosten.

Er is al maandenlang roep om een nieuwe vroegpensioensregeling maar onderhandelingen daarover zijn nog zonder uitkomst. Vakbonden eisen een permanente vervanging van de tijdelijke regeling (2021-2025) die vervroegd pensioen mogelijk maakt. Dankzij de regeling hoeven werkgevers geen belasting te betalen over wat ze uitkeren aan werknemers die met vervroegd pensioen gaan. Het eerste voorstel van minister van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is afgewezen door de vakbonden.

De overheid is niet zo gebaat bij een vroegpensioensregeling; door de fiscale maatregel wordt immers belasting misgelopen. Herman Kappelle, bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht, verwijst naar de achterliggende gedachte van de overheid bij de invoer van het nieuwe pensioenstelsel. Dat komt erop neer dat we wat langer door moeten werken omdat we allemaal ouder worden en vergrijzen. “Het is een kwestie van hoeveel geld wij er als samenleving voor bereid zijn opzij te zetten.”

Ondanks dat de huidige regeling eigenlijk bedoeld is voor werknemers met een zwaar beroep, zou iedere werknemer er gebruik van kunnen maken als de werkgever het aanbiedt. Kappelle geeft twee redenen waarom een werkgever vroegpensioen aan zou kunnen bieden: “Een goede pensioensregeling is een onderdeel van je arbeidsvoorwaarden en kan daardoor jou als werkgever aantrekkelijker maken.” Ten tweede kan het voordelig zijn om oudere werknemers die op de werkvloer niet meer goed functioneren te vervangen voor jongere krachten.

Minister van Hijum heeft al een onbekende hoeveelheid geld gereserveerd voor een nieuwe regeling maar de voorstellen die hij heeft gedaan zijn tot nu toe telkens door de vakbonden afgewezen.

In de volgende reportage hoor je hoe stakingen de druk op de onderhandelingen kunnen doen oplopen:

Deze video was onderdeel van de uitzending van 13 september

Over de auteur

Cas Wackie Eysten

Blijf op de hoogte: volg UPD8 op instagram: @upd8_news Contact: cas.wackieeysten@student.hu.nl