Nog ruim twee maanden tot het lente is…

Nog ruim twee maanden tot het lente is…

Hofman | Beeld: Johan Mijer

Wegens de hoge inflatie hebben veel horecagelegenheden aan het begin van de winter extra maatregelen genomen zodat zij niet constant de heaters op het terras aan zouden moeten zetten. Dit betrof alternatieven als extra dekens op het terras, de verwarming wat lager en soms zelfs elektrische kussens of verwarmde tafels. Bij Hofman in Utrecht hebben ze hun hoop gevestigd op tientallen nieuwe dekentjes en gebruiken zij de heaters als laatste redmiddel.

Marius van den Heuvel is deze zomer gepromoveerd tot floormanager van Hofman. Hij heeft in november de taak op zich gekregen het terras “winter-proof” te maken, met een tevreden gast en een lage energierekening als doel.

Wat was de grootste uitdaging voor jullie deze winter?

Marius: “Er waren natuurlijk meerdere uitdagingen. Dit was immers de eerste winter na corona, toen hebben we amper omzet gedraaid. Gelukkig hebben we een drukke zomer gehad, dat heeft de klap wel een klein beetje op kunnen vangen.

Het is alleen wel heel vervelend dat we nu een beetje in de economische nasleep terecht komen van de pandemie. In combinatie met de oorlog in Oekraïne zorgt dat voor torenhoge inflatie.

We hebben daarom ook echt heel erg hard ons best gedaan om de heaters zo min mogelijk aan te zetten. Dit deden we eigenlijk pas als de gasten erom vroegen, of als het echt rond het vriespunt was.

Buiten het feit dat het financieel natuurlijk wel mogelijk is om de gasten warm en tevreden te houden, wil je ook niet overbodig de heater of de kachel aanzetten. Het is een beetje spelen met de koppeling, je bent constant opzoek naar dat juiste aangrijppunt.”

 

Zijn de gasten over het algemeen begripvol naar de situatie toe?

Marius: “De gasten waren zeer begripvol, de meesten althans. Wat mij wel duidelijk opviel is dat de jongere gasten (studenten en jongvolwassenen) een stuk begripvoller zijn dan de iets wat oudere mensen (vijftigplussers en senioren). Jongere gasten nemen gewoon eerder genoegen met een dubbele deken buiten op het terras dan oudere mensen. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het voornamelijk studenten zijn die bij ons op het terras komen zitten, in de winter zitten de ouderen vaak lekker binnen.”

De winter is natuurlijk nog niet voorbij, maar ben je tot nu toe tevreden over jullie beleid?

Marius: “Ik ben zeker tevreden. Aan het begin van deze winter wisten wij natuurlijk al dat het lastig ging worden, en de kosten zijn nu al stukken hoger dan de vorige jaren, maar tot nu toe zijn de kosten niet boven verwachting hoog. Wij hoopten natuurlijk ook een beetje op een prijsplafond voor de horeca, maar volgends mij komt er later dit jaar nog een tegemoetkoming.

Het had overigens allemaal veel slechter kunnen gaan. Er zijn zaken die de deuren sluiten als gevolg van de hoge kosten. Met al onze dekens, de dikkere werkkleding voor de werknemers en de niet al te enthousiaste houding naar de kachel en de heaters toe gaan wij het gewoon redden. Ik hoop stiekem ook een beetje dat we de koudste tijd al gehad hebben, maar dat kun je nooit weten, we moeten nog ruim twee maanden tot het lente is…”

Marius van den Heuvel ligt voorafgaand aan de winter toe wat de maatregelen en verwachtingen van Hofman zijn:

Over de auteur

Johan Mijer

Mijn naam is Johan Mijer. Ik ben 19 jaar oud en woon in Ouderkerk aan de Amstel. Ik studeer journalistiek op de Hogeschool in Utrecht. Mijn interesses liggen bij cultuur, sport en politiek. Naast mijn opleiding houd ik mij graag bezig met voetbal, luister ik graag muziek en ben ik werkzaam bij de Albert Heijn.