Dan toch wel een vuurwerkverbod?

Dan toch wel een vuurwerkverbod?

Utrecht-West – Bij oud en nieuw hoort: oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk. Maar nou juist dat laatste staat de afgelopen jaren steeds meer ter discussie. Moet vuurwerk nou wel of niet verboden worden? De een zegt: “nee tuurlijk niet, het is gewoon een traditie.” De ander zegt: “ja het moet verboden worden het zorgt voor overlast, schade en het is slecht voor het milieu.”

Tekst: Gyano Zijderveld

Overlast

Mahaar Fattal is sinds maart 2022 raadslid van Groen links in Utrecht en is samen met haar partij voor een lokaal vuurwerkverbod de komende jaarwisseling. “We zien gewoon dat rond elke jaarwisseling ontzettend veel hulpverleners gewond raken door vuurwerk.” zegt ze. “We hebben gezien dat in de 2 jaar dat vuurwerk verboden was in Nederland vanwege corona er gewoon veel minder incidenten waren.” Het probleem is wel dat er op dit moment in de meeste steden waar een vuurwerkverbod gold hier niet echt op gehandhaafd werd. Dit kan volgens Fattal te maken hebben met het feit dat er op dit moment geen nationaal vuurwerkverbod is: “Het is voor de handhavers lastig om te bepalen of het vuurwerk wat ze nu horen illegaal of legaal is en dus moeten ze dit bij elke knal opnieuw inschatten.”

Lichtshow

Mocht er een vuurwerkverbod voor particulieren komen wil de gemeente wel graag kijken naar alternatieven zoals een vuurwerkshow of een drone show. “Er is onderzoek gedaan naar Utrechters of ze voor een vuurwerkverbod zijn”, zegt Fattal, “En daar komt uit dat 83% van de Utrechters voor een vuurwerkverbod is zolang er maar alternatieven worden geregeld.” Dit kan dan een vuurwerkshow lichtshow of droneshow zijn. Het liefst ziet Fattal een lichtshow aangezien dit voor de minste overlast zorgt. De gemeenteraad is er nog niet over uit of er volgend jaar een vuurwerkverbod komt in Utrecht maar als het aan Fattal en GroenLinks ligt zal deze er liever vroeger dan laat komen.

Over de auteur