Het vijfjarig bestaan van PLACE2BU

Het vijfjarig bestaan van PLACE2BU

LEIDSCHE RIJN – PLACE2BU, gelegen aan Kanaalzichthof in Leidsche Rijn, is een woongemeenschap waar jongeren, statushouders en mensen uit de Maatschappelijke Opvang samenwonen. De woningen staan er sinds juli 2017 en het project zal in 2028 eindigen. De woongemeenschap bestaat uit 490 containerwoningen en het is de bedoeling dat de bewoners samen een community vormen.

De containerwoningen zijn verdeeld over 4 gebouwen, iedere bewoner heeft een eigen studio. In het midden van de gebouwen staat een community center, hier kunnen de bewoners samen komen om te studeren, koken of relaxen. Dagelijks zijn er buurtbeheerders aanwezig om te helpen bij allerlei problemen waar de bewoners tegen aan lopen.

Een van die buurtbeheerders van het eerste uur is Mieke Pen. Pen heeft PLACE2BU afgelopen jaren veel zien veranderen, sinds de coronapandemie heeft de community het zwaar gehad, maar er zijn volop plannen om de community weer een nieuw leven in te blazen. In de zomermaanden vormt de community zichzelf, doordat mensen buiten zijn. In de winter is deze vanzelfsprekendheid er niet en dus hebben de buurtbeheerders plannen om de bewoners bij elkaar te brengen. “Zo gaat er een‘community coach’ komen die zich speciaal richt op het samenbrengen van de bewoners,” vertelt Mieke, “en is er een plan om samen te werken met The Colour Kitchen, zodat bewoners samen gaan koken en eten.” The Colour Kitchen is een organisatie die zich richt op de re-integratie van mensen uit de Maatschappelijke Opvang en statushouders door middel van koken.

Terugkijkend ziet Mieke Pen de afgelopen vijf jaar voornamelijk als een leerproces. “Ik ben een voorstander van kleinere gemengd wonen projecten”, zegt ze dan ook, “met 490 containerwoningen is overlast bijna onvermijdelijk, vaak hebben bewoners hun eigen overlast niet eens door.” Bewustwording is belangrijk bij PLACE2BU, zo is de jaarlijkse “fietswrakkenactie” noodzakelijk. Bewoners werken hierbij samen om niet-gebruikte fietsen te verzamelen en af te voeren. Volgens Pen geeft het de bewoners inzicht: “dit gebeurt er als je alles maar neer gooit zonder ernaar terug te kijken”.

Tekst: Hadewych Brinkman

Audio: Tim Lutters

Over de auteur

Hadewych Brinkman

Ik ben Hadewych Brinkman en ik ben eerstejaars student aan de School van Journalistiek. Sinds jongs af aan schrijf ik graag verhalen, artikelen, onderzoekjes, etc. Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het leuk om verhalen achterna te gaan, en deze te delen met de wereld.