Opvallende toename afspraken soa-kliniek Utrecht west

Opvallende toename afspraken soa-kliniek Utrecht west

ZUILEN – Bij de SOA-inloopkliniek in het gezondheidscentrum Zuilen, genaamd OneDayClinic, is het na de feestdagen drukker dan normaal. Dit is mede te wijten aan het feit dat de GGD alleen ruimte heeft voor ‘prioriteitsafspraken’ en een wachttijd heeft van minimaal twee weken.

Er is een duidelijke toename van het aantal jongeren dat de SOA-kliniek in Utrecht West weet te vinden in de weken na de feestdagen. Volgens seksueel gezondheidsexpert en seksueel arts bij OneDayClinic, Fleur Eijsbroek, is deze toename van de afgelopen weken toe te schrijven aan een combinatie van factoren. “Jongeren die een SOA-test willen laten doen bij de GGD worden ontmoedigd door de lange wachttijden voor niet-prioriteitsgevallen. Bovendien neemt, benadrukt Eijsbroek, het alcohol- en drugsgebruik tijdens de feestdagen vaak toe, en zowel alcohol als drugs kunnen leiden tot riskant seksueel gedrag.”

Volgens Fleur Eijsbroek is het van groot belang dat jongeren zich laten testen op SOA’s, ondanks de huidige lange wachttijden bij de GGD. Ze benadrukt dat het niet alleen gevaarlijk is voor je eigen gezondheid om rond te lopen met een SOA, maar ook voor die van je vriend of vriendin. Eijsbroek zegt hierover: “Wacht dus niet te lang met testen! Ondanks de lange wachttijden is het belangrijk dat jongeren zich laten testen op een SOA, ook al zullen de zorgkosten voor hen oplopen.” Ook ziet ze een mogelijk zorgwekkende trend op de lange termijn: “Als jongeren worden ontmoedigd om zich te laten testen, kan dit leiden tot een toename van het aantal onbehandelde SOA’s, wat op den duur kan leiden tot meer gezondheidsproblemen en nog hogere zorgkosten.”

De GGD hanteert strenge richtlijnen voor mensen die een SOA-test willen afnemen. Dit komt doordat de GGD niet de capaciteit en financiële middelen heeft om iedereen met klachten direct te testen. Als mensen zich toch willen laten testen bij de GGD, maar er volgens de richtlijnen geen acute aanleiding voor is, komen ze op een wachtlijst terecht. Hiervoor staat een wachttijd van minimaal twee weken.

OneDayClinic is een inloopkliniek voor mensen die zich kunnen laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en bevindt zich in het gezondheidscentrum aan de Amsterdamsestraatweg in Zuilen. Ze delen een gebouw met onder andere een tandartspraktijk, fysiotherapeut en psychologenpraktijk.

Geschreven door: Tim Lutters

Audio door: Kyra Johnson

Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.