Het belang van een goed wachtwoord

Het belang van een goed wachtwoord

Het belang van een goed wachtwoord is niet te onderschatten. Een goed wachtwoord is de eerste lijn van verdediging tegen hackers, identiteitsdiefstal of ander ongewenste toegang op je computer. Uit onderzoek van Tweakers, dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd, blijkt dat veertig procent van de Nederlanders zijn wachtwoord hergebruikt voor verschillende diensten. 

Een goed wachtwoord bevat ten minste acht tekens, waarvan ten minste één cijfer, één hoofdletter, en één kleine letter. Het is ook belangrijk om een uniek wachtwoord te hebben voor elk van je onlineaccounts. Toch doet een groot deel van de Nederlanders dit nog steeds niet. Maar liefst 40% van alle Nederlander zegt zijn of haar wachtwoord te hergebruiken voor andere onlineaccounts. Wat wellicht nog saillanter is, is dat hetzelfde percentage regelmatig zegt gebruik te maken van gratis openbare hotspots.

Volgens Tweakers is het belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben. Maar het blijkt dat veel Nederlanders het moeilijk vinden om een sterk wachtwoord te maken. Een goed wachtwoord is een van de beste manieren om je online accounts te beschermen tegen hackers, identiteitsdiefstal of ander ongewenste toegang op je computer.

In het beste geval bestaat een sterk en uniek wachtwoord uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Ook valt de lengte van een goed wachtwoord niet te onderschatten. ‘’Het klinkt heel simpel, maar hoe meer tekens je gebruikt daarmee reduceer je de kans dat een onbevoegde ongevraagd beschikking krijgt tot jouw privé domein’’ zegt tech-expert Wout Funnekotter Bovendien word het door tweakers aangemoedigd een wachtwoordmanager te gebruiken om je wachtwoorden veilig te bewaren.

‘’Een wachtwoordmanager is een absolute go, omdat het je helpt om sterk en unieke wachtwoorden te creëren voor al je online accounts. Het maakt het ook gemakkelijker om al je wachtwoorden te beheren, omdat je ze niet meer hoeft te onthouden. Bovendien bieden de meeste wachtwoordmanagers extra beveiligingsfuncties, zoals twee-factorauthenticatie, waardoor je accounts nog veiliger worden. LastPass en 1Password kan ik daarom zeker aanraden. ‘’ Eindigt Funnekotter.

Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.