De Plandelman van Utrecht

De Plandelman van Utrecht

Foto gemaakt door Louise Hooijmans

Utrecht-West – Journalist Anton Damen staat sinds een paar jaar bekend als de Plandelman van Utrecht.  Plandelen is zijn lust en zijn leven. Plandelen staat voor wandelen en plastic rapen. Dit doet hij door heel Utrecht heen, maar meer dan geregeld ook in Utrecht-West.

Superheld Plandelman komt uw redden van het afschuwelijke plastic monster. Meestal alleen, soms met vrienden en zelfs met hele schoolklassen gaat de Plandelman op stap. Oplettend als hij is, gaat geen (zwerf)vuiltje aan hem voorbij.

“Ik ben op het idee gekomen door de kunstenaar Pieter Smidt. Hij verwerkt vaak afval in zijn kunst. Smidt heeft onderzocht dat als elke Nederland per dag minimaal 3 stukjes zwerfafval zou oprapen, we geen last meer van zwerfafval zouden hebben. Dat heeft me destijds zo geïnspireerd dat ik tot op de dag van vandaag elke dag nog minimaal drie stukjes zwerfafval van de grond afhaal. Toch zie ik dit niet als mijn hobby, maar iets dat ik moet doen. Onze wereld moet schoner en elke kleine beetjes helpen.”

Anton Damen is van beroep journalist en snapt dus hoe hij mensen moet bereiken en aanspreken. Volgens hem is dat de reden waarom hij zo bekend is onder de zwerfafvalrapers. Hij was vorige week bijvoorbeeld in Eindhoven om daar afval te rapen. “Mensen herkennen mij inmiddels van televisie of verschillende interviews die ik online heb gedaan, dat is allemaal leuk en aardig maar het begon ooit natuurlijk gewoon klein: eerst solo, toen met de buurman en daarna met de buurvrouw van tegenover. Met het gevolg dat er een WhatsApp groep ontstond. Die WhatsApp groep deed het heel goed.” Voordat Damen met zijn ogen kon knipperen had de WhatsApp groep ineens honderd leden, met als gevolg dat de Utrechtse straten geregeld van straatafval worden ontdaan. Inmiddels beginnen er ook spin-offs in andere gedeeltes van Utrecht te komen, straks is heel Utrecht aan het  plandelen en hebben we een schone stad. En dat is natuurlijk waar het allemaal om gaat.

Plandeldag
Vorig jaar, op zaterdag 27 august, was de eerste Utrechtse Plandeldag. Deze dag was een groot succes, maar liefst 1000 Utrechters deden mee met de 1e editie van deze Plandeldag. Vorig jaar zouden er al zo’n 800 à 900 straten zijn schoongemaakt. Dat vraagt om een vervolg en daarom zal er dit jaar een 2e editie plaats vinden. Dit jaar verwacht Damen dat het aantal plandelaars verdubbeld wordt. “Het is heel mooi om te beseffen dat dit allemaal uit één idee is ontstaan. Meerdere mensen uit mijn wijk maakten de straten al schoon, we wisten het alleen niet van elkaar. ‘De Plandelman’ (het idee hiervan) heeft deze mensen ook echt bij elkaar gebracht”

Toch moet je volgens Damen niet overdrijven, “raap niet langer dan een uur, het moet wel leuk blijven en begin met je eigen straat. Dan heeft u meeste eer van uw werk.” De plandelman sluit nog af met een laatste tip: ”vergeet niet je grijpstok van huis mee te nemen, als je er geen hernia aan over wilt houden is dat ding essentieel”.

Over de auteur

Loekie Pruijn

Ik ben Loekie Pruijn (2003) en ik ben 1e jaars student journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Bussum, maar woon nu in Utrecht. Ik ben heel enthousiast, open en nooit bang om iets te vragen hierdoor past de opleiding Journalistiek erg goed bij mij, naast dat ik een grote passie voor schrijven heb natuurlijk. Ik wil eerst alle aspecten van journalistiek ontdekken voor dat ik kan bepalen welke richting ik later op wil gaan.