Grootste griepgolf sinds Corona, heeft dit ook gevolgen voor basisscholen?

Grootste griepgolf sinds Corona, heeft dit ook gevolgen voor basisscholen?

Foto: Pexel

Utrecht west – Volgens het RIVM kampt Nederland de afgelopen weken met de grootste griepgolf sinds de coronapandemie in het voorjaar van 2020. Bijna de helft van de scholen (49,5%) heeft momenteel extra personeelsproblemen door deze griepgolf. Dit blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Soms worden er zelfs klassen naar huis gestuurd, omdat er geen vervanging is. Ook op basisschool Kindercampus Molenpark hebben ze last van deze griepgolf.

Het is een regenachtige dag in het westen van Utrecht. De neerslag valt zachtjes en maakt een constant geruis op de daken van de gebouwen. De lucht is grijs en somber, de wolken hangen laag en zwaar over de stad. Je hoort het bijna overal om je heen. Gehoest, gekuch, een snotterende neus. Het griepvirus grijpt om zich heen, en dat dit gevolgen heeft voor de drukte in de ziekenhuizen is al een zorg op zich. Maar hoe gaat het op scholen, vallen er zoveel leerkrachten uit dat dit een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van de schoollessen van de kinderen?

Ik loop basisschool Kindercampus Molenpark binnen, waar ik met leerlingbegeleider Milou van Kats spreek: “Vooral voor de kerstvakantie was er een piek. Toen waren er een stuk of 5 leerkrachten die tegelijkertijd ziek waren, en was het een puzzel om nog steeds alle klassen naar school te kunnen laten komen. We hebben ook voor het eerst een klas naar huis moeten sturen. Na de kerstvakantie heb ik gehoord dat er veel mensen tijdens kerst ziek waren geweest, maar die zijn nu gelukkig beter. Qua kinderen zijn er ook veel zieken. Per klas zijn er standaard 2 of 3 ziek.”

Een leerachterstand kan verschillende gevolgen hebben voor jonge kinderen. Het kan leiden tot problemen met lezen, schrijven, of rekenen, waardoor het moeilijker wordt deel te nemen aan de lesstof en aan de prestaties te voldoen die een school van je verwacht. Daarnaast kan een leerachterstand ook gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde van het kind. Dit kan ertoe leiden dat een kind zich minderwaardig voelt ten opzichte van zijn of haar leeftijdsgenoten en zich sneller terug zal trekken uit sociale situaties.

“We hebben ook veel coaches en klassen assistentes die kinderen apart nemen om extra begeleiding te bieden of om eventueel extra te oefenen, zij kunnen normaal gesproken elke dag alle klassen ondersteunen, nu zorgen we dat zij dan voor de klas komen te staan. Dat betekent wel dat de extra ondersteuning vaak komt te vervallen. De meeste klassen kunnen wel blijven, maar er is dus een tekort aan klassenassistentie. Dus het heeft zeker impact op de kwaliteit van de lessen die de kinderen krijgen.” Aldus Milou.

Ook ga ik langs bij basisschool de Catharijnepoort en spreek ik met de directeur. Een school slechts 10 minuten lopen van Kindercampus Molenpark, maar toch wordt mij vertelt dat ze hier gelukkig niet zoveel last hebben van de griepepidemie. “Er zijn vaak niet meer dan één of twee leerlingen per klas ziek, dus voor nu valt alles nog erg te overzien. Een aantal leraren waren ziek tijdens de kerstvakantie, maar de meeste van hen zijn nu gelukkig weer beter en in staat om les te geven.”

Op dit moment werken al veel scholen in de regio met elkaar samen, zegt AVS. Het gaat om ongeveer de helft van de scholen, die bijvoorbeeld samen personeel werven en samen dat personeel opleiden. Natuurlijk heeft de ene school er meer last van dan de andere. Maar gelukkig blijft de schade beperkt, afhankelijk van al bestaande lerarentekorten.

Tekst door: Pierette Brand

Audio door: Gyano Zijderveld

Over de auteur

Pierette Brand

Mijn naam is Pierette Brand. Ik woon in Rotterdam en ik ben 21 jaar oud. in het dagelijks leven heb ik een ondernemende en nieuwsgierige houding wat zich uit in mijn journalistieke werk. Nadat ik mijn opleiding journalistiek heb afgerond, wil ik graag in de weer gaan met wereldse zaken, maar voor nu houd ik me bezig met de wijk Utrecht west.