Dierenwelzijn belangrijker dan ‘Bambi-gevoel’? Fokverbod op herten van dierenweides

Dierenwelzijn belangrijker dan ‘Bambi-gevoel’? Fokverbod op herten van dierenweides

Herten van dierenpark Oog In Al, foto: Dionne Rutte

Tekst: Dionne Rutte

OOG IN AL – Minister Adema van Landbouw heeft namens het Kabinet besloten om per 1 januari 2024 een fokverbod op herten die in dierenweides of hertenkampen verblijven in te stellen. Het gevolg daarvan zal zijn dat uiteindelijk de herten van de dierenweides zullen verdwijnen. Zo ook in de dierenweide Oog In Al in Utrecht West. De reden achter het besluit is het dierenwelzijn.

Besluit Minister van Adema  

Minister Adema van landbouw heeft besloten dat er vanaf 1 januari 2024 niet meer mag worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Op die manier zullen de hertenkampen dus langzamerhand verdwijnen.

Minister Adema kan zich voorstellen dat veel mensen dat jammer vinden, maar hij vindt dat het dierenwelzijn voorop staat. Volgens hem horen dam- en edelherten in velden en bossen te leven, en niet in een beperkte ruimte achter een hek moeten worden gehouden. ‘Herten zijn bedoeld om in de vrije natuur te lopen en niet om opgesloten te worden in een klein kampje. Ze hebben daar geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag’, zegt minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Aanpassing van ‘positieflijst’ 

De Rijksoverheid heeft een lijst met dieren samengesteld die voor mensen geschikt zijn om te houden. Daar staan bijvoorbeeld de katten en honden op. Deze zogenoemde ‘positieflijst’ is echter aangepast en vanaf 1 januari 2024 wordt die vervangen door de huis- en hobbydierenlijst. Niet alleen de naam is aangepast, maar ook de samenstelling van de dieren die erop staan. “Herten zijn straks niet meer op deze lijst te vinden. Wat gaat betekenen dat deze dieren niet meer gefokt, verkocht, gekocht en gehouden mogen worden op bijvoorbeeld hertenkampen en kinderboerderijen’, informeert Saskia Oskam, Fractiemedewerker Partij voor de Dieren. ‘Andere ‘kinderboerderijdieren’, zoals alpaca’s, lama’s, ezels, schapen, geiten en kamelen staan wel op de lijst.’

Partij voor de Dieren is voorstander van het fokverbod op herten die in dierenweides of hertenkampen verblijven. ‘Wij willen als lokale fractie van de Partij voor de Dieren dat er in Utrecht zo snel mogelijk wordt gestopt met het fokken van herten en andere dieren die vanaf begin volgend jaar niet op de huis- en hobbydierenlijst staan’, zegt Saskia Oskam. Volgens Partij voor de Dieren gaat het dierenwelzijn boven het zogenaamde ‘Bambi-gevoel’.

De toekomst van de herten van dierenpark Oog In Al

Erik Jan de Wilde is bestuurslid van dierenpark Oog In Al. In het dierenpark wordt vele herten gehouden. Erik is het niet eens met het besluit dat is genomen door het kabinet. Dagelijks lopen er grootouders of ouders met hun enthousiaste (klein)kinderen door de dierenweide. Hij kan de maatregel van het kabinet dan ook moeilijk begrijpen. ‘De herten geven enorme verbondenheid en hebben het hier ook goed. Ze zijn gewend aan de bezoekers die hier komen’, zegt Erik Jan de Wilde. ‘Het kabinet heeft dit besloten op basis van hoe wilde herten het hier zouden hebben. Dit zijn geen wilde herten.’ Ondanks dat het besluit al is genomen door het kabinet houdt Erik Jan de Wilde hoop voor de toekomst van de dierenweide. ‘We zien veel protesten van andere dierenweides en de petitie die rondgaat is al 3000 keer ondertekent,’ zegt hij, ‘wij denken dat er ook nog een weg is om dit te stoppen.’

Annie de Groot komt bijna wekelijks met haar man en kleinkinderen bij de dierenweide. ‘Meestal in de middag maken we graag samen met de kleinkinderen een wandeling langs de herten. Zij vinden het altijd geweldig om langs de dierenweide te lopen’, zegt Annie terwijl ze kijkt naar een van de herten die komt aanhuppelen. Erik Jan de Wilde is niet de enige die de herten zou gaan missen. ‘Ze geven zoveel gezelligheid aan de buurt’, zegt Annie, ‘ik zou het doodzonde vinden als deze herten er in de toekomst niet meer zullen zijn.’

Video: Thijs Kroon

Bekijk hieronder het video-interview met Gert Jan de Wilde, bestuurslid van dierenpark Oog In Al.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.