Leidsche Rijn: magneet voor accudiefstallen

Leidsche Rijn: magneet voor accudiefstallen

Leidsche Rijn – Elektrische fietsen zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, op de fietsenmarkt is 50% van de verkochte fietsen zelfs een elektrische fiets. Naast de comfort en het snel kunnen verplaatsen van A en B, brengt een elektrische fiets ook nadelen met zich mee. In de Facebookgroep ‘Vinex vrienden’, een groep voor bewoners van Leidsche Rijn, worden mensen gewaarschuwd om hun elektrische fiets niet te parkeren op bepaalde plekken aangezien hier veel accu’s van de fietsen gestolen worden. Één daarvan is de fietsenstalling bij de Pathé.

Met haar elektrische fiets gaat Esther van Biljouw vijf dagen in de week op en neer van Leidsche Rijn naar Utrecht-Oost, maar onlangs is ze de dupe geworden van een accudiefstal. Nadat ze een film had gekeken bij de Pathé in Leidsche Rijn centrum, ontdekte ze dat de accu weg was uit haar elektrische fiets. ‘Het is bizar dat een accu zo makkelijk gestolen kan worden’, zegt van Biljouw. De accu werd deels gedekt door de verzekering. Van Biljouw is zich bewust van de diefstallen: ‘In de binnenstad zet ik mijn fiets altijd in een bewaakte fietsenstalling, maar ik wist niet eens dat er een in Leidsche Rijn Centrum zit.’ Daarnaast weegt een accu wel 3 kilo dus kan ze deze niet zomaar altijd meenemen. Volgens een medewerker van de bioscoop laten ze vooraf aan de film een oproep zien dat de bezoekers hun fiets extra beveiligd moeten stallen.

Michiel van Leidsche Tweewielers hoort wekelijks dat er elektrische fietsen van klanten gestolen zijn: ‘Het is meer de hele fiets die gestolen wordt dan alleen de accu’. Bezoekers voelen de noodzaak niet om in Leidsche Rijn hun fiets extra veilig neer te zetten, dit blijkt onder andere uit de lege fietsenstalling aan de Londonstraat. ‘Mensen denken vaak dat er in Leidsche Rijn niks gestolen wordt omdat het buiten te stad ligt, terwijl juist hier weinig politie is om te controleren dan in de stad’, zegt Michiel. De fabrikanten van elektrische fietsen zijn bezig met kentekens te maken voor elektrische fietsen, laat Michiel weten.

Fietsenwinkel Banierhuis daarentegen merkt juist wel dat veel klanten komen voor een nieuwe accu: ‘Wekelijks krijgen wij wel twee mensen van wie hun accu gestolen is over de vloer’. Volgens teamleider Daniël is de leverancier bezig met het ontwerpen van een goed beveiligd accuslot. Ook blijkt niet elke accu even makkelijk te zijn om te stelen, een accu die in het frame van de fiets zit is namelijk veel lastiger om eruit te krijgen dan een die op de bagagedrager gemonteerd is. ‘Dieven gebruiken een Poolse sleutel, die slaan ze in het slot en daarmee kunnen ze het slot open forceren’, zegt Daniël. Een Poolse sleutel is speciaal gemaakt gereedschap voor het kraken van sloten. Bij Van Biljouw was dit ook het geval, de fiets had amper schade.

Nadat Van Biljouw aangifte had gedaan besloot ze op Marktplaats te kijken, de accuhandel blijkt hier heel groot te zijn. Opvallend is vooral dat anonieme accounts tot wel zes accu’s tegelijk aanbieden. Een van die accounts is pas één maand oud en verkoopt al vier accu’s. In de beschrijving staat dan ‘Ik verkoop dit omdat ik over heb’.

Over de auteur

Hadewych Brinkman

Ik ben Hadewych Brinkman en ik ben eerstejaars student aan de School van Journalistiek. Sinds jongs af aan schrijf ik graag verhalen, artikelen, onderzoekjes, etc. Ik ben erg nieuwsgierig en ik vind het leuk om verhalen achterna te gaan, en deze te delen met de wereld.