ABORTUSPIL OP DOKTERSRECEPT IN UTRECHT

ABORTUSPIL OP DOKTERSRECEPT IN UTRECHT

Afbeelding: Stock

In de provincie Utrecht is sinds kort een nieuwe wet doorgevoerd, waardoor huisartsen de abortuspil kunnen voorschrijven vanaf 2023. Dit volgt op een besluit dat onlangs door de eerste kamer werd genomen. Nu moeten vrouwen voor zwangerschapsafbreking naar een abortuskliniek. Met deze nieuwe regelgeving wordt zwangerschapsafbreking toegankelijker.

Niet alle partijen van de eerste kamer stonden achter het nieuwe wetsvoorstel. Zo stemden de partijen met een christelijke achtergrond, zoals CDA en ChristenUnie, tegen het initiatief.

ILLEGALE ABORTUS

Met deze nieuwe verandering krijgen vrouwen meer keuze in het abortusproces. Door de abortuspil op doktersrecept beschikbaar te maken, kan het aantal illegale abortussen worden terug gedrongen. Minderjarigen vanaf zestien jaar mogen zelf een beslissing nemen over het afbreken van een zwangerschap. Onder de zestien jaar is daarvoor toestemming van een van de ouders nodig.

Volgens huisarts Annemarie Hans zal het aantal consulten op jaarbasis wel meevallen. Ze verwacht slechts enkele gevallen per jaar in een gemiddelde huisartsenpraktijk. Toch ziet ze nog wel een kleine belemmering.

“Bij een huisarts is de vrouw minder anoniem, omdat ze met de gezinssituatie bekend is. Abortus ligt soms immers heel gevoelig.”

Het is de bedoeling dat huisartsen voor deze specifieke zorg zullen worden bijgeschoold.

De pil zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn bij dokterspraktijken in de wijk Utrecht-West, waar huisarts Annemarie Hans af en toen invalt.

Over de auteur