Stap voor stap een groener Utrecht West

Stap voor stap een groener Utrecht West

Foto: Sem Gelissen

Oog in Al & Lombok – In de komende weken zullen er in Utrecht West een aantal nieuwe openbare laadpalen worden geplaatst. Het gaat in dit geval om nieuwe laadpalen op het Beethovenplein in Oog in Al en in de Pieter Bothstraat in Lombok. Deze laadpalen zijn nodig omdat de huidige laadpalen veel worden gebruikt. Een laadpaal heeft twee laadpunten waar een auto kan laden.

Sinds 2017 is de elektrische auto sterk in opkomst. In december 2017 waren er ongeveer 117.826 elektrische auto’s in Nederland. Anno juli 2022 staat de teller inmiddels op 457.323 elektrische auto’s in ons land. Al deze auto’s moeten natuurlijk worden voorzien van stroom. Ook steeds meer Utrechters gaan elektrisch rijden. Naar verwachting zijn er in 2025 ongeveer 25.000 elektrische auto’s in Utrecht. Natuurlijk heeft niet iedereen een eigen parkeerplek waar een laadpaal kan staan. Daarom plaatst de gemeente Utrecht openbare laadpalen die iedereen kan gebruiken. Het plaatsen, aansluiten en testen van deze laadpalen duurt ongeveer twee dagen. Tijdens deze werkzaamheden kan er niet geparkeerd worden op de parkeerplekken waar de laadpaal wordt geplaatst.

Met een laadpas van Vattenfall, Total, LomboXnet of EQUANS kan er voor ongeveer €0,48 per kWh opgeladen worden bij openbare laadpalen. “Bij elektrisch rijden op groene stroom worden geen broeikasgassen of andere verontreinigende stoffen uitgestoten. Elektrische voertuigen zijn stil, dynamisch en accelereren snel. Ook is er een ruime keuze in elektrische voertuigen en modellen”, aldus Total medewerker Rolf Schipper.

De gemeente Utrecht heeft een uitgebreid locatieplan gemaakt waar deze laadpalen geplaatst gaan worden. Dit locatieplan is te vinden op www.utrecht.nl/laadpalen. Op deze site kunt u een kaart vinden met daarop de locaties van huidige laadpalen, laadpalen onder constructie en laadpalen die mogelijk in de toekomst worden geplaatst.

Tekst: Sem Gelissen

Over de auteur

Sem Gelissen

Mijn naam is Sem Gelissen. Ik ben geboren en getogen in het prachtige Limburg, maar momenteel woonachtig in Utrecht. Ik ben zeer breed geïnteresseerd, en daarom kunnen jullie een hoop verschillende onderwerpen van mij verwachten. Ik hoop dat mensen kennis opdoen door middel van mijn producties.