Liza van Brummen (14) was al om zeven uur uit de veren voor haar eigen kleedje op de rommelmarkt in Leidsche Rijn

Liza van Brummen (14) was al om zeven uur uit de veren voor haar eigen kleedje op de rommelmarkt in Leidsche Rijn

Foto: Dionne Rutte Liza van Brummen op de kleedjesmarkt in Leidsche Rijn

Tekst: Dionne Rutte

LEIDSCHE RIJN – Elk jaar weer staat Liza van Brummen (14) samen met haar vader op de kleedjesmarkt in Leidsche Rijn. Liza is elk jaar weer enthousiast voor koningsdag. Om zeven uur ’s ochtends vertrok ze vanaf haar huis waar ze samen met haar vader de auto stampvol had geladen met de tweedehands spullen om deze een nieuw leven te geven op de rommelmarkt. Waarna het kleedje ligt en de spullen zijn uitgestald, kan het koningsdag feestje niet alleen voor koning Willem-Alexander, maar ook voor Liza echt beginnen. 

Voorbereiden op de rommelmarkt op koningsdag

Zeven uur ’s ochtend vertrokken we vanaf huis, want voor een bepaalde tijd moeten hier de auto’s weg zijn. Het was een kort nachtje door de adrenaline. Het vroege opstaan en de vele voorbereiding maken deze dag juist zo compleet omdat ik er al lang naar heb uitgekeken. Van tevoren zoek ik in de schuur alle rotzooi uit, samen met mijn vader. Sommige dingen zijn kapot of het verkopen niet meer waard, dat brengen we naar de kringloop of naar de stort. De spullen die we willen verkopen op de kleedjesmarkt doen we in plastic bakken. M’n vader gooit de spullen er graag klakkeloos is, maar ik hou ervan om het te sorteren, zodat we de ochtend van koningsdag de spullen op categorie kunnen uitstallen. Dat zal wel een vader dingetje zijn. Tijdens het opruimen van de zolder en de schuur vraag ik tussendoor wel honderd keer ‘hoeveel is dit nog waard? Twee euro?’, dan plak ik daar een sticker op met de prijs zodat dat duidelijk is voor de klanten. Hoewel we de meeste prijzen terplekke verzinnen, want dat is juist zo leuk aan de kleedjesmarkt. Zelf wil je graag van je spullen af en de ander wilt het juist graag hebben, dan maak ik graag iemand blij door er niet zo veel voor te vragen. Ik vind het ook leuk om van tevoren bordjes te maken met reclame voor onze spulletjes, zoals je daar ziet. Het liefste pak ik helemaal uit.

Voor zover een geslaagde dag voor Liza

Ik had eerder vandaag een goud kroontje op, maar die is net gestolen door m’n zusje helaas. Ik heb nog wel een oranje t-shirt met daaronder een blauwe, helemaal in thema natuurlijk. Gelukkig is het het grootste gedeelte van de dag lekker weer geweest. De zon maakt de dag en de mensen zoveel vrolijker. Het is nu twee uur en we hebben al veel spullen verkocht: kleding, schoenen, interieur accessoires, boeken en vooral heel veel speelgoed. Continue is het hier druk geweest. Het leukste om te verkopen vind ik mijn oude speelgoed, en dan vooral de barbiepoppen, aan kleine jongetjes en meisjes. Die mogen dan meestal wat uitzoeken van hun ouders of opa en oma. Of ze hebben zelf een klein portemonneetje mee. Ik vind dat het leukste om weg te geven omdat ik daar vroeger zoveel mee heb gespeelt, vind ik het leuk om te zien hoe een nieuw kindje daar nu blij mee kan zijn. Het is ook leuk dat hier op de kleedjesmarkt niet alleen maar kleedjes met spullen zijn. Sommigen mensen hebben een spel gemaakt waarmee je iets kan winnen, anderen spelen muziek of verkopen drinken en eten. De sfeer is de hele dag al supergezellig. Mijn moeder, broer, zusje, opa’s en oma’s zijn al even komen buurten hier en lopen nu zelf een rondje. Het klinkt misschien een beetje suf, maar koningsdag is mijn favoriete dag van het jaar, met name door de kleedjesmarkt samen met mijn vader. Elk jaar weer een feestje.

Over de auteur

Dionne Rutte

Hi! Mijn naam is Dionne Rutte. Ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik vind Utrecht een mega leuke stad om te studeren, voor nu woon ik nog in Apeldoorn. Ik ben geïnteresseerd in mijn medemens. Mijn grote passie is het verwerken van inspirerende gesprekken in een artikel. Ik hou dus erg van schrijven, daarentegen vind ik video’s maken nóg leuker. Ik ben enthousiast over mijn opleiding en wil graag nog meer leren over het journalistieke vak.