Naaktmodellen tekenen in het kunstcafé

Naaktmodellen tekenen in het kunstcafé

Een van Elianne's Drink&Draw schetsen

SCHEPENBUURT – Sinds kort organiseert kunstcafé De Nijverheid in schepenbuurt zogenaamde Drink&Draw avonden voor kunstenaars. Deze kunstenaars zijn eens in de maand welkom om in het café naaktmodellen te komen tekenen onder het genot van een drankje. Iemand die daar al sinds het begin bij is, is kunstenares Elianne Heimensen. Elianne is een getalenteerde studente aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht en heeft al veel werken op haar naam staan.

Wat houdt Drink&Draw in?

Drink en draw is eigenlijk live modeltekenen. Ondertussen kan je drankjes halen bij de bar. Dat is dus het Drink gedeelte. Live modeltekenen houdt eigenlijk in dat je in het café of in de loods erachter in een kring rondom het podium gaat zitten. Vervolgens komen er dan naaktmodellen op het podium. Dan heb je bijvoorbeeld vijf, twee of zeven minuten om een pose te tekenen waarna er weer gewisseld wordt. Zo gaat dat de hele tijd door.

Wie zijn deze modellen?

Soms zijn dat jonge dames, soms oude mannen. Dat wisselt. Het zijn wel modellen van beroep, dus dat zijn wel mensen die weten hoe dat moet. Het zijn niet zomaar mensen of mensen uit het publiek.

Is het gebruikelijk dat modellen naakt getekend worden?

Het is gebruikelijk dat mensen die anatomie willen leren tekenen naaktmodellen tekenen. Maar fysiek naaktmodellen tekenen is vaak heel erg duur of in mijn ervaring niet echt toegankelijk. Ik vind het wel iets bijzonders omdat ik zoiets nog nooit gezien heb. Zeker omdat het redelijk goedkoop is. En het is wel hip!

Maakt dan dat dit zo bijzonder?

Ik denk dat de locatie het al bijzonder maakt. De Nijverheid is sowieso al een heel artistiek en creatieve omgeving. Dat trekt al wel bepaalde mensen aan. Het is natuurlijk ook wel Drink&Draw dus je gaat er ook naartoe voor gezelligheid en een drankje doen. Er is ook altijd livemuziek bij van bijzondere artiesten. Vandaag was er bijvoorbeeld een gozer met een accordeon in combinatie met een synthesizer muziek maakte. Dat was heel tof. Je bent dan ook aan het multitasken omdat je aan het tekenen bent en tegelijkertijd muziek aan het luisteren bent. Dat is ook een vette combinatie.

Hoe is de sfeer?

Ik vind het zelf heel relaxed. In het begin is het best wel gek omdat mensen hun badjasje uitdoen en daar dan naakt staan. Maar je merkt dan ook wel aan de modellen dat ze elkaar al kennen en comfortabel zijn. Er is geen oordelende sfeer wat het juist zo relaxed maakt vind ik.

Zijn er nog regels voor het publiek?

Je mag sowieso geen foto’s maken. Dat is natuurlijk voor de privacy van de modellen, ze staan daar gewoon naakt. Er loopt daar wel een fotograaf rond, maar dat is de enige die foto’s mag maken. Dus dat is wel een regel. Verder zijn er meer ongeschreven regels. Je hebt respect voor de modellen, maar daar wordt niks over gezegd. Ik heb ook niet het idee dat daar mensen met verkeerde bedoelingen bij zijn. Gelukkig maar!

Wie zitten er in het publiek?

Ik vind dat best wel wisselend. Ik ben dan zelf negentien en student. Ze verkopen ook studentenkaartjes en normale kaartjes. Dus er zijn best wel wat studenten die daaropaf komen van mijn leeftijd. Maar ook echt volwassen mensen van rond de veertig, vijftig. Er was vandaag ook een groepje van mijn school die daar vandaag met zijn negenen naartoe zijn gegaan. Het is super divers publiek. Dat vond ik zelf wel opvallend.

Hebben deze avonden jou al wat opgeleverd op artistiek of vriendschappelijk niveau?

Ik ben zelf best wel ongemakkelijk. Ik ga er dan in mijn eentje naartoe en ga dan gewoon ergens bij zitten. Dan maakt je wel even een praatje met de personen naast je. Dat is dan wel gezellig maar ik heb er zelf nog geen vrienden gemaakt. Je tekent allemaal dus er is wel een gemeenschappelijk iets wat jou daar heeft gebracht. Je hebt dan ook snel iets om over te kletsen, van ‘hé dat doe je leuk’ of ‘doe je het vanuit je opleiding of is dit een hobby’. Samen tekenen vind ik dan ook een leuk gemeenschappelijk doel.

Tekst: Thijs Kroon

Over de auteur

Thijs Kroon

Ik ben Thijs Kroon (19) en schrijf artikelen en maak reportages voor de Utrechtse Westkant Courant die ontstaan is op mijn huidige studie, de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik houd van nieuwe mensen leren kennen, muziek maken en creatief bezig zijn.