Gratis theaterlessen in Lombok

Gratis theaterlessen in Lombok

Foto door: HolgersFotografie

Lombok – Vanaf januari 2023 starten de gratis acteer lessen in ’t Pakhuis, Lombok, door Mirjam Roepman. De motivatie om dit initiatief op te zetten kwam omdat Mirjam zelf theater docent is. Om haar heen ziet zij dat veel mensen niet meer rondkomen en hierdoor geen geld meer overhebben voor culturele tijdsbestedingen.

‘Ik zag een toename van voedselbank gebruikers’, vertelt Roepman. ‘Geldgebrek geeft vaak stress in thuissituaties’. Mirjam werkt al een lange tijd als theaterdocent en weet als geen ander hoe je mensen kan samenbrengen. ‘Theater kan mensen verbinden, samen spelen geeft vaak veel plezier en contact onderling. Maar als je weinig geld hebt, is het een soort luxe waar natuurlijk geen geld meer aan besteed wordt. Tijdens de lessen duik je in de wereld van improvisatie, theatersport en de vloer-op-scenes. Verder ga je aan de slag met tekst, stil spel en beweging!

‘Er hangt een enorm taboe rondom armoede, wat naar mijn mening volledig onterecht is’, licht Mirjam toe. ‘Mijn eerste idee was dit taboe doorbreken door hier samen met jongeren vanaf 14 jaar wiens gezin gebruik maakt van de voedselbank, een voorstelling over te maken. Maar toen bedacht ik me dat deze jongeren waarschijnlijk niet gelijk zin hebben om het openlijk over dit thema te hebben, daarom wil ik starten met gewone theater- en improvisatielessen’. Mirjam vertelt dat ze in eerste instantie 9 december al met de lessen wilde beginnen, maar dat er te weinig aanmeldingen waren om te starten. ‘De enige twee aanmeldingen die ik had, waren van een 23- en 27-jarige’. Daarom breidt ze de doelgroep voor jongeren vanaf 14 jaar nu uit naar jongeren met een U-pas of een studentenpas.

De theaterlessen zullen elke vrijdag worden gegeven, beginnend om 16.30 en eindigend om 18.00. Iedereen vanaf 14 jaar met een U-pas (het gaat niet van je U-pas af) of een studentenpas en/of weinig geld voor theaterlessen is van harte welkom.

Hieronder volgt een bijpassende audiorapportage, gemaakt door Kyra Johnson

Over de auteur

Leon van der Horst

Mijn naam is Leon Van der Horst en ben freelancejournalist op het gebied van cultuur, muziek en historie. Muziek is voor mij niet alleen een vorm van amusement, het is een middel om de complexe lagen van de samenleving te verkennen, te onderzoeken en bloot te leggen. Buiten freelancejournalist, beweeg ik mij vaker dan soms in de creatieve wereld; ik produceer muziek, schrijf korte verhalen en proza.