‘Nog steeds, na 24 jaar, zie ik dingen die ik nog nooit eerder heb gezien’

‘Nog steeds, na 24 jaar, zie ik dingen die ik nog nooit eerder heb gezien’

Foto: Pierette Brand

OOG IN AL – In een wereld waarin kinderen steeds meer worden meegezogen in de digitale realiteit, dreigen ze vaardigheden en creativiteit te verliezen. Yink Goossens, kunstenaar die lesgeeft bij het Wilde Westen, biedt kinderen de kans om hun eigen creatieve pad te ontdekken en hun verbeelding tot leven te brengen. Ze worden hier tijdens het vakantie-atelier uitgenodigd om hun eigen ideeën te verkennen, materialen te gebruiken en te leren omgaan met risico’s.

Het kinderatelier ligt in het Wilde Westen, een plaats met als doel het wijkgericht ontwikkelen, initiëren en organiseren van een aanbod van activiteiten en faciliteiten op het gebied van kunst en cultuur. Zo creëerde Yink Goossens het vakantieatelier: een initiatief dat deze meivakantie, van 29 april tot en met 7 mei, geopend is.

Het vakantie-atelier gaat verder dan traditionele lessen waarin kinderen opdrachten krijgen voorgeschoteld. In plaats daarvan worden ze aangemoedigd om hun eigen plan te volgen en hun eigen expressievorm te ontdekken. ‘Op de poster staat dat er vooral naar eigenwijze kinderen gezocht wordt, dit is omdat ik geen opdrachten geef’, legt Yink uit. De nadruk ligt op het stimuleren van individualiteit en het laten opbloeien van diverse vormen van expressie.

Stimuleren van eigenzinnigheid

Met 24 jaar ervaring in het onderwijzen van kunst aan kinderen, benadrukt Yink het belang van creativiteit en kunst in de ontwikkeling van jonge geesten. ‘Ik geloof dat kinderen van nature over diverse talen beschikken, maar dat traditionele opvoeding deze vaak beperkt tot één.’ deelt Yink, terwijl ze een traan wegpinkt en vertelt dat deze uitspraak haar al jarenlang emotioneert. ‘In het kinderatelier worden deze talen juist aangemoedigd en tot uiting gebracht. Nog steeds, na 24 jaar, zie ik dingen die ik nog nooit eerder heb gezien. Hierdoor blijft het ook heel leuk. Voor kinderen is alles nieuw. Voor kinderen is alles nog even belangrijk.’

Terug naar de echte wereld

Naast het stimuleren van creativiteit en het aanleren van vaardigheden, heeft het kinderatelier bij het Wilde Westen een diepere impact op de kinderen. Het biedt hen een waardevolle ruimte om werkelijk aanwezig te zijn in de fysieke wereld en om te leren omgaan met materialen. In een tijd waarin veel kinderen zo op kunnen gaan in hun virtuele spelwerelden dat het verschil tussen de echte en digitale wereld vervaagt, biedt het kinderatelier een veilige omgeving waar ze kunnen experimenteren, ontdekken en leren. Hier ontwikkelen ze niet alleen creatieve vaardigheden, maar ook belangrijke basisvaardigheden zoals knippen en plakken.

Yink voegt eraan toe: ‘Het is eveneens van groot belang dat kinderen op deze manier daadwerkelijk verbonden zijn met de aarde en leren om te gaan met echte materialen. Veel kinderen zitten zo diep verzonken in hun computerspelletjes. Ze praten erover alsof ze daar werkelijk leven. In bijvoorbeeld Minecraft kun je op een knopje drukken, en er ontstaat iets. Ze zijn verbaasd dat je in deze wereld met een echte zaag moet werken, en dat het even duurt voordat het er is. Ik vind het heel nuttig dat je met je fantasie ook in de echte wereld te weten komt hoe het eraan toegaat. Dat als je iets verkeerd vasthoudt, het valt, of wanneer iets te ver buigt, het breekt.’

Het kinderatelier bij het Wilde Westen is dus meer dan alleen een ruimte voor creatieve activiteiten. Het is een plek waar kinderen hun eigen plan kunnen volgen, origineel kunnen zijn en kunnen vertrouwen op hun eigen ideeën. Te midden van de groeiende digitale invloeden kan dit kinderatelier een ontsnapping bieden, waar verbeelding tot leven komt.

Tekst: Pierette Brand 

Vond je dit een leuk artikel? Je kunt ons volgen op Instagram @westkantcourant

Over de auteur

Pierette Brand

Mijn naam is Pierette Brand. Ik woon in Rotterdam en ik ben 21 jaar oud. in het dagelijks leven heb ik een ondernemende en nieuwsgierige houding wat zich uit in mijn journalistieke werk. Nadat ik mijn opleiding journalistiek heb afgerond, wil ik graag in de weer gaan met wereldse zaken, maar voor nu houd ik me bezig met de wijk Utrecht west.