Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Mangatekenaar Kim Houtzager: ‘De expositie is ter afsluiting van een hoofdstuk, waarna ik verder zal gaan in een mini-studio aan huis.’

Mangatekenaar Kim Houtzager: ‘De expositie is ter afsluiting van een hoofdstuk, waarna ik verder zal gaan in een mini-studio aan huis.’

Kim Houtzager en een deel van haar expositie

NIEUWEGEIN – Kim Houtzager (41) uit Nieuwegein is een manga-artiest, schrijfster, ondernemer en striptekenaar. Van jongs af aan hield ze zich al bezig met tekenen. Ze geeft als ervaren mangatekenaar, vanuit haar eigen bedrijf genaamd Keep In Mind, tekenles aan haar leerlingen. Na het nemen van het nodige besluit om te verhuizen naar een kleinere werkruimte, stelt ze voor de laatste keer haar werk tentoon in haar huidige studio in Nieuwegein.

‘Manga is Japanse strip kunst. Denk hierbij aan de stijl die je ook op de televisie ziet met als voorbeelden Pokémon of Dragon Ball Z. Kenmerkend zijn de grote ogen of de verschillende haarkleuren. Het is wat expressiever in de zin van, het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Je mag gebreken hebben in je kunstwerken. Sommige mensen noemen het misschien ook wel een beetje lawaaierig. Het is gewoon meer kleurrijk, vrolijker en niet zo statisch. Een landschap is bijvoorbeeld prachtig, ik kan het overigens niet schilderen, alleen het is zo statisch. Ik probeer mijn illustraties toch wat meer leven mee te geven. Mijn inspiratie wordt overal en nergens vandaan gehaald.

Het tekenen heb ik altijd al gedaan. Rond mijn zestiende moet ongeveer het startpunt zijn geweest, want toen kwam Pokémon ook naar Nederland. Ik begon creatiever met het kleurgebruik aan de slag te gaan. Ook haren kunnen andere kleuren hebben. En dat is eigenlijk wel voor mij de doorslaggevende factor geweest van; hé het kan ook vrijer. Daarnaast kregen wij thuis voor het eerst internet. Dan ga je het internet op en kom je een hele grote wereld tegen met allemaal Japanse dingen. Ik begon me daar steeds verder in te verdiepen. Veel heb ik mezelf aangeleerd. We hadden vroeger een tekenboekje en dat heette puntje, rondje, streepje. Dat is daadwerkelijk ook wat je maakt. Je maakt een puntje, een rondje en een streepje, enzovoorts. Vanuit daar ben ik verder gaan groeien. Wat ik belangrijk vind, is: zoek je eigen weg, want kopieerapparaten zijn er overal. Je wilt juist uniek zijn.

Naast mijn werk bij mijn eigen bedrijf Keep In Mind, heb ik nog een vaste baan. Ik denk dat het wel een hobby moet blijven. Als ik hier mijn werk van wil maken en dus afhankelijk ga worden van de inkomsten, dan ga je stress krijgen. Natuurlijk wil ik wel wat verkopen, maar ik hoef er niet van te leven. Het is namelijk lastig om binnen de kunstwereld een goede boterham te verdienen. Daarnaast is manga ook nog redelijk niche om er überhaupt van te leven. Vooral als je alleen originele karakters verkoopt. Ik verkoop geen fan art, tenzij ik toestemming heb van de rechthebbende.

Doordat ik niet hoef te leven van mijn opbrengsten van mijn eigen bedrijf, is alles ook wat laagdrempeliger. Ik kan namelijk dingen maken die ik zelf wil maken. Daarnaast kan ik mensen ook dingen leren en dat is niet altijd met de intentie om er wat aan te verdienen. Ik wil mijn wereld delen en heb vandaar ook een reeks boeken geschreven. Ik wil gewoon mijn kennis delen en ik zou er uren over kunnen praten. Waarom zou een ander al die kennis zelf moeten uitzoeken?

In mijn huidige studio gelegen in Nieuwegein liep het bedrijf redelijk, totdat corona kwam. Ik kwam niet in aanraking voor overheidssteun, omdat mijn beroep niet viel onder één van de primaire beroepen die wel steun kreeg. Ik ben toen van mijn spaargeld door gaan leven, maar het is nog steeds niet echt aan het aantrekken. Op gegeven moment nam ik de beslissing om in een kleinere ruimte te werk te gaan en opnieuw te gaan sparen om dan mogelijk weer in de toekomst groter uit te pakken. Ik heb ervoor gekozen om binnenkort in een kleinere ruimte aan huis verder te gaan werken.

25 april wordt de sleutel ingeleverd. De andere ruimte waar ik naar ga verhuizen is bijna klaar, hier en daar staat nog wat rommel. Ik ben begonnen met streamen en kan daar zelf nog veel over leren. Als de huidige studio gesloten is wil ik gaan kijken of ik meer filmpjes kan maken. Bijvoorbeeld voor het geven van tekeninstructies en het stimuleren van creatief denken. Ik wil namelijk mensen creatief laten denken in andere mogelijkheden bij het creëren van kunst.

Ondanks de verhuizing blijf ik leerlingen tekenles geven op de kleinere locatie. Daar kunnen ongeveer vier of vijf mensen tegelijkertijd ontvangen worden. Het is dus mogelijk in groepsverband, maar meestal geef ik een-op-een les. Het voordeel is dat je dan de volledige aandacht hebt voor die persoon. Een ander voordeel van de verhuizing, is dat ik mijn studio/showroom straks aan mijn huis vast heb zitten. Dus met het zicht op de reistijd, ga ik er zeer op vooruit. Daarnaast word je wat flexibeler. Stel je voor, een workshop komt te vervallen, dan heb ik al mijn materialen in mijn buurt en kan ik makkelijk alsnog zelf aan de slag.

De kunst-expositie is naar aanleiding van de sluiting van mijn studio. De kunstwerken zijn dan ook geëxposeerd in die ruimte. Alles wat verkocht wordt hoeft namelijk niet worden opgeslagen. Het heeft dus een praktische functie. Daarnaast zijn we blij dat we bijna alle kunstwerken nu kunnen uitstallen.’

Een kunstwerk van Kim Houtzager

Een kunstwerk van Kim Houtzager

Over de auteur

Kellen Gortemaker

Mijn naam is Kellen Gortemaker (2004). Als journalist in opleiding ontwikkel ik mijn journalistieke vaardigheden. Mijn doel is om bijzondere verhalen over verschillende culturen en personen aan het publiek te tonen. Het is belangrijk dat de Nederlandse bevolking zich ook bezig houdt met wat er buiten ons kikkerlandje gebeurt. Daarom hoop ik verhalen te kunnen maken die de blik op de wereld voor velen zullen veranderen. Door mijn nieuwsgierigheid verdiep ik me graag in het buitenland en ben ik benieuwd naar de levenswijze van de bevolking. In de toekomst wil ik me om die reden specialiseren in culturele journalistiek. Van jongs af aan reis ik veel met mijn ouders en verdiep ik me graag in de historie van het land. Ik observeer tijdens mijn reizen hoe de mensen daar leven en leer graag meer over de cultuur. Daarnaast kijk ik documentaires, reisprogramma’s en talkshows om mijn kennis te vergaren en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ik denk dat Nederland nog wel een journalist kan gebruiken op internationaal gebied om onderwerpen aan het licht te brengen die nog niet genoeg getoond worden.