Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Eerste expositie in winkelcentrum Cityplaza van kunstenaar Rokus sr.

Eerste expositie in winkelcentrum Cityplaza van kunstenaar Rokus sr.

NIEUWEGEIN- In het winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein is voor de eerste keer een expositie georganiseerd van kunstenaar Paskie Rokus sr. Rokus sr. is een Arnhemse kunstenaar en voormalig zakenman. Met deze verkoop-expositie hoopt Rokus sr. binnen te komen in een nieuwe markt van kunstliefhebbers. 

‘Hier kent niemand mij, maar dan is het juist goed om even te kletsen, je kaartje te geven en als kunstenaar je gezicht te laten zien. Je moet vermarkten en daar moet je de tijd voor nemen’, aldus Rokus sr. Rokus sr. kwam terecht bij Cityplaza omdat hij al eerder exposities heeft gedaan in winkelcentra van Wereldhave, het bedrijf waar Cityplaza onder valt. De expositie is van 26 maart tot en met 1 april. Halverwege deze expositie is Rokus sr. erg tevreden: ‘Er is veel aanloop. Ik heb de eerste dagen nog niks verkocht, maar dat is niet zo gek. Mensen komen eerst even kijken, zien een kunstwerk dat ze willen, denken er een paar dagen over na en komen richting het einde van de week weer terug om het kunstwerk te kopen’. Volgens Rokus sr. werkt het heel vaak op deze manier, ‘dit gebeurt bij bijna elk kunstwerk dat ik verkoop’. 

In het verkopen van kunstwerken heeft Rokus sr. veel ervaring. Rokus sr. verkocht zijn eerste kunstwerken namelijk op zijn achttiende. Tegen die tijd had Rokus sr. al dik tien jaar ervaring met schilderen en tekenen. Rokus sr. begon met tekenen toen hij ongeveer zeven was. Toen vond hij een tekenmap van zijn vader, die overleed toen Rokus sr. zeven maanden was. Rokus sr. wist niet dat zijn vader tekende en dat inspireerde hem om ook te gaan tekenen. Daarbuiten bracht het hem ook een connectie met zijn vader: ‘Vroeger was het wel zwaar want iedereen had zijn vader bij het voetbal staan of op school en ik had dat niet. Toen ik begon met tekenen voelde dat als iets wat ik met mijn vader gemeen had, dat was heel fijn’. Na zeven jaar tekenen is Rokus sr. overgegaan op schilderen. 

In de 60 jaar die volgde, is Rokus sr. zijn kunststijl erg veranderd. Vroeger schilderde hij naar eigen zeggen vooral realistisch en kon hij wel een maand over een schilderij doen. Nu schildert Rokus sr. veel losser en spontaner en met veel meer emotie. Rokus sr. schildert nu ook vaak vrouwen, volgens Rokus sr. staan vrouwen in kunst namelijk voor speelsheid en vrolijkheid en kan je er meer kleur bij gebruiken. Rokus sr. maakt tegenwoordig ook vaak erg grote schilderijen. Werken van drie bij drie zijn in de collectie van Rokus sr. niet zeldzaam. Een ander groot verschil met het werk dat hij op zijn achttiende maakte, is dat Rokus sr. nu ook regelmatig in opdracht van klanten schilderijen maakt. Hoewel hij vrij werken leuker vindt, zijn ongeveer de helft van de schilderijen die Rokus sr. verkoopt gemaakt in opdracht.

Dit is ironisch want twintig jaar geleden stond Rokus sr. vaak aan de andere kant van opdrachten voor kunstwerken. Rokus sr. was namelijk lang een erg succesvol zakenman in Arnhem en kocht toen regelmatig kunstwerken van 50.000 euro. Rokus sr. zat namelijk in de speelautomatenbranche, was hij eigenaar van cafés en had hij ongeveer vijfentwintig bedrijven opgekocht die hij opknapte en weer verkocht. Dit alles bracht Rokus sr. een vermogen van meerdere miljoenen. Toen zijn zaken achteruit gingen, hij uiteindelijk alles verloor en zelf in de schulden kwam, besloot Rokus sr. zich weer te richten op zijn passie: kunst. Rokus sr. is toen begonnen met verf en doeken van de Action, maar verkocht al snel weer veel wat hem uit de schulden hielp. 

Zijn zakeninstinct is Rokus sr. echter nooit verloren. Dit is te merken aan het nieuwe concept wat Rokus sr. heeft bedacht genaamd S.O.S oftewel het Schilderij Omruil Systeem. Dit systeem houdt in dat mensen die een kunstwerk van Rokus sr. naar hem toe kunnen komen met een schilderij van Rokus sr. en deze kunnen omruilen voor een nieuw schilderij van Rokus sr. Bij de ruil moet je wel honderd euro betalen voor de moeite die Rokus sr. in deze ruil moet steken. Zo zijn administratieve kosten en moet Rokus sr. controleren of het schilderij beschadigd is en in het geval van beschadiging moet Rokus sr. het schilderij ook weer maken. Er zijn een aantal redenen waarvoor Rokus sr. dit nieuwe systeem bedacht heeft. Allereerst vond Rokus sr. dit een leuke manier om in contact te blijven met zijn klanten: ‘Vaak verkoop je een schilderij en spreek je de kopers later nooit. Door dit systeem kan ik op de hoogte blijven van wat er met mijn schilderijen gebeurt’. Er komen nu namelijk mensen op Rokus sr. af met schilderijen die deze mensen soms wel vijftig jaar geleden gekocht hebben. Een andere reden voor dit nieuwe systeem is dat Rokus sr. van het afdingen om kunst af wilde. Volgens Rokus sr. denken mensen vaak dat er over de prijs van kunst kan worden onderhandeld. Dit nieuwe omruilsysteem is alleen geldig wanneer iemand een kunstwerk van Rokus sr. heeft gekocht zonder korting. Hiermee hoopt Rokus sr. van deze onderhandelingen af te komen, aangezien hij deze erg vermoeiend vindt.

Al met al is Rokus sr. wel blij met de stap dat hij nu kunst is gaan maken. Zo was hij in zijn zakenleven de hele dag weg of aan het werk. ‘Nu kan ik veel meer doen waar ik echt zin in heb, tijd spenderen met mijn familie en lekker schilderen. Terug naar mijn zakenleven hoef ik dus ook echt niet meer’.  

Over de auteur

Tom Kraakman

Mijn naam is Tom Kraakman (2000). Ik ben een in Amsterdam geboren historicus gespecialiseerd in Midden-Oosterse geschiedenis en de islam in Europa. Via mijn opleiding geschiedenis heb ik zelf ook een tijdje voor de klas gestaan, wat erg leuk en leerzaam was. Verder ben ik een tijdje vestigingsmanager geweest van een onderwijsinstituut en heb ik als voedingsassistent in een ziekenhuis in Amsterdam gewerkt. Journalistiek studeer ik vooral omdat ik het leuk vind om onderzoek te doen naar de gang van zaken in het dagelijks leven, en vooral ook om de uitkomsten van dit onderzoek te delen met mensen die zelf niet de tijd hebben om dit onderzoek te doen. Qua interesses binnen de journalistiek zijn er vooral drie thema's die me interesseren: onderzoekjournalist, misdaadjournalist of sportjournalist. Welke van de drie het wordt, en of het een van deze drie wordt, hoop ik tijdens deze studie achter te komen.