SvJ media

Selecteer Pagina

Student Kaia Stafford gesprek van de dag na vraag die ze stelt aan Johan Derksen

Journalistiek student Kaia Stafford (22) veroorzaakt veel ophef op school en sociale media met de vraag die ze stelt tijdens het Bonusprogramma. Dit Bonusprogramma is Johan Derksen te gast; een mediaman waar Kaia wel een mening over heeft. Ondanks dat ze het niet helemaal eens is met Derksen als gast, besluit ze toch naar het Bonusprogramma te gaan en een kritische vraag te stellen.

door | 12 03 2023, 20:03

Foto: Nikita de Jong

Wanneer bekend wordt dat Johan Derksen te gast is bij het Bonusprogramma (interviews met ervaren journalisten en mediamakers), hebben veel studenten daar een mening over. Zo ook de 2e jaars journalistiek student Kaia Stafford. Bij de bekendmaking laat ze zich vrijwel direct horen in de reacties de Instagrampost van het Bonusprogramma: ‘Is dit echt een man die wij als school aandacht willen geven? Ga je hem alleen vragen over hoe leuk hij is als journalist? Of wat voor rol hij heeft in gesprekken over consent als hij op televisie leuk kan vertellen over hoe hij vrouwen met kaarsen verkracht zonder gestraft te worden. Ik hoef zo’n iemand niet te normaliseren. Gadver’.  

 

Gesprek met Bonuscommissie

Haar reactie krijgt like na like en in de wandelgangen wordt erover gesproken. De één is het ermee eens en de ander niet, maar één ding hebben de meesten gemeen; niemand wil dit Bonusprogramma missen. Kaia gaat uit zichzelf in gesprek met de Bonuscommissie: ‘De commissie vertelde dat ze er inderdaad bewust voor konden kiezen om Derksen geen podium te bieden, maar dat ze juist ook het gesprek met hem konden aangaan. Ik vond dat zij hier een sterk punt maakten’. Na een lang gesprek besluit ze uiteindelijk naar het Bonusprogramma te gaan. Wel met minstens 1 vraag op zak, want zoals ze zelf zegt: ‘Als ik zo’n grote bek heb op internet, moet ik eigenlijk ook gewoon iets aan hem vragen.’ 

 

Hoge opkomst

Dat dit Bonusprogramma zo speelt onder de journalistiek studenten wordt dubbel bewezen met de hoge opkomst. De klok heeft nog niet 3 uur geslagen of er staan al rijen klaar voor het Mediaplein. SInds corona is het nooit eerder zo druk geweest bij het Bonusprogramma. Er staan rijen met tientallen, waarschijnlijk honderden journalistiekstudenten die staan te popelen om deze mediaman in het echt te zien en misschien wel kritisch te bevragen.   

Wanneer de zaaldeuren van het Mediaplein om half 4 eindelijk opengaan, rennen de studenten naar binnen, in de hoop een plekje te kunnen bemachtigen. Wachtend tussen de vele studenten weet Kaia ‘gelukkig’ nog een plekje te vinden op de eerste rij. 2 minuten later zit het helemaal vol. 

Spanning

Kaia zit alvast gespannen met haar vragenlijst in de hand klaar. Ze heeft haar vraag goed voorbereid, maar leest hem alsnog een paar keer door. Het laatste dat ze wil, is stotteren of de vraag verkeerd stellen. ‘Je staat wel gewoon tegenover Johan Derksen. Je kan hem een lul vinden of niet, maar hij staat wel al 60 jaar in de media. Daarnaast laat hij niet zomaar iemand over zich heen lopen. Een beetje zenuwachtig was ik dus wel.’ Genoeg tijd om voor te bereiden was er wel, want naast de standaard half uur inlooptijd, is Derksen ook iets te laat. Na ongeveer 40 minuten wachten is Derksen gearriveerd en kan het Bonusprogramma van start gaan.   

De vraag

Bij het Bonusprogramma zijn er altijd meerdere mogelijkheden om vanuit het publiek vragen te stellen. Bij het tweede vragenrondje pakt Kaia haar kans en staat ze op. Haar vraag luidt: ‘u zegt in de Jaren 60/70 te zijn opgegroeid, een generatie die volgens u ruimdenkender is, maar als ik kijk naar vandaag met meer vrouwenemancipatie, Black Lives Matter, LHBTI-rechten en mentale zorg voor mannen en vrouwen, dan zou deze generatie toch ruimdenkender zijn. Mijn vraag is dus: op welke manier was de Jaren 70 ruimdenkender dan vandaag?’ Hij antwoordt daarop heel kort maar duidelijk: ‘we waren vrij om te doen en laten wat we wilden en daar hebben we veel plezier aan beleefd. En alles wat je net opnoemt vind ik heel vermoeiend en daar wil ik me niet druk om maken. Ik vind het eigenlijk allemaal lulkoek.’ Hij speelt de vraag naar Kaia en vraagt haar of zij vindt dat de dingen die ze zegt een verbetering zijn van de maatschappij. Zij antwoordt daarop standvastig: ‘als vrouw zijnde zeker.’ Hierna volgt nog een heel gesprek, waarin Kaia met voorbeelden komt en het gesprek ook leidt naar vrouwen en hoe daar mee om wordt gegaan zowel in de Jaren 70 als nu. Derksen blijft echter standvastig in zijn mening dat de Jaren 70 vrijer waren.  

‘Derksen overtuigen was nooit mijn plan’

Kaia had niet verwacht Derksen te kunnen overtuigen van haar mening dat de Jaren 70 in verschillende opzichten minder vrij waren. Sterker nog ,dat was niet eens haar bedoeling. ‘Ik wilde gewoon een gesprek met hem beginnen en dat is gelukt.’ De vraag wordt uiteindelijk zelfs door Derksen gekozen als ‘beste vraag’. Of Kaia dat zag aankomen? ‘Ik had het 50/50 verwacht. Ik dacht: of hij vindt mij gewoon heel irritant, of hij vindt het wel leuk dat ik een grote bek heb.’ Uiteindelijk vindt Kaia het vooral gewoon tof dat Derksen met haar in gesprek is gegaan. Ik heb hem na Bonus ook gewoon een hand gegeven en dankjewel gezegd.’ 

Haar vraag is momenteel het gespreksonderwerp onder vele journalistiekstudenten. Daarnaast gaat de video met haar vraag viral op Tiktok. De video heeft al meer dan 280.000 views behaald. Hieronder is het fragment uit het Bonusprogramma te zien.