SvJ media

Selecteer Pagina

Van Puppy naar waakhond: thema VNOJ Docentendag op de SVJ 

Docenten journalistiek uit heel Nederland en Vlaanderen waren op 15 maart bij elkaar op de jaarlijkse VNOJ Docentendag. Dit jaar georganiseerd door de School voor de Journalistiek Utrecht. Het thema was: ‘Van puppy naar waakhond: Hoe leiden we journalisten op in een steeds aan verandering onderhevig werkveld.’  

door | 14 03 2023, 10:03

Foto: Hella van der Wijst

“Het doel van deze dag was om de puppy’s die deze opleiding beginnen in hun eerste jaar op te leiden tot serieuze waakhonden”, aldus Gert van Wijland, een van de organisatoren van deze dag. “De waakhond van de democratie blijft in deze tijd van polarisatie en desinformatie van groot belang, vandaar dit thema.” Hoe kijken de deelnemende docenten journalistiek tegen dit onderwerp aan? Wat staat de studenten in de toekomst te wachten? Maar het was ook een dag om veel van elkaar te leren en gewoon een gezellige dag, met veel ruimte om te netwerken en elkaar beter te leren kennen.” 

Er waren verschillende workshops voor docenten om te volgen, Pecha Kucha’s met best practices van de opleiding en een rondleiding langs de radio- en tv-studio’s. Keynote spreker Kiki de Bruin vertelde over haar onderzoek naar Nieuwsmijding voor het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie van de SvJ. Binnenkort lees je hier een exclusief interview van SvJmedia met de keynote spreker en ombudsman van de NPO, Margot Smits over de wereld waarin studenten journalistiek straks komen werken.