SvJ media

Selecteer Pagina

CEO ANP Bennis: “Het studentencafé geeft informatie over wat je op school niet leert”  

Hoe werkt de beeldredactie van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) in Den Haag? Een aantal SVJ studenten waren onlangs te gast in het CANON & ANP studentencafé en kregen een rondleiding over de redacties. 

door | 10 04 2023, 13:04

Iedereen kan fotos insturen naar het ANP, ook studenten journalistiek
Foto: Sil Moison

Elk jaar organiseert het grootste persbureau van Nederland een studentencafé met een thema. Dit keer was dat de fotojournalistiek. ‘Het studentencafé is er om studenten te informeren over wat je op school niet leert’, aldus organisator en CEO Martijn Bennis.    
Het ANP heeft twee redacties. De tekstredactie levert dagelijks 250 nieuwsberichten. Op de beeldredactie zijn dagelijks 50.000 nieuwe foto’s beschikbaar.  

100 miljoen foto’s 
Tijdens de rondleiding werd uitgelegd hoe de ANP-beeldbank werkt. Hier staan alle beelden waar het ANP de rechten over heeft. Dit zijn beelden vanuit het buitenland, wat het ANP zelf maakt en beelden van andere fotografen. Je kan zelf ook foto’s insturen. Dit kan op www.nationalebeeldbank.nl. In het digitale beeldarchief van ANP Foto zitten zo’n 100 miljoen foto’s.   

 

Dagelijks zijn er 50.000 nieuwe fotos beschikbaar op het grootste persbureau van Nederland
Foto: Justin van Doorn

Jong talent gezocht   
Het ANP heeft vijf fotografen in dienst, dertig freelancefotografen en daarnaast nog 2500 mensen die hun foto’s op de beeldbank zetten. Ze zijn bij het ANP altijd op zoek naar jong talent. Ook daarom organiseren ze dit Studentencafé. Als je bij het ANP wilt werken, kun je meedoen aan netwerkevenementen of meedoen aan een fotowedstrijd waarbij je als winnaar een stage mag volgen op de beeldredactie. Op deze manier is Sem van der Wal aangenomen. Hij begon als een van de dertig freelancers op de ANP-beeldredactie. Nu is hij een van de vijf vaste fotografen in dienst.    

Fotograaf Remko de Waal legt uit wat hij het leukste vindt aan werken voor het ANP: ‘Je krijgt elke dag de kans om jezelf en je stijl te ontwikkelen.’ Zelf kijkt hij altijd naar de namen onder goede foto’s in de krant. ‘Regelmatig benader ik zo’n fotograaf om ook voor ons te komen werken.’ Ook een goede tip volgens de schrijver van dit stuk voor SvJ media, die ook graag fotojournalist wil worden.  

Wil je meer weten en zien van de ANP fotoredactie klik hier 
https://www.anpfoto.nl