SvJ media

Selecteer Pagina

Nieuwe Honours op de SVJ

Onlangs startte een nieuwe honours cursus op de SVJ. Het gaat over een onderwerp dat volgens docent Tal Sarid vooralsnog in het curriculum mist: seksisme. Volgens hem slaan studenten tijdens colleges aan op dit onderwerp. “Dit gaf mij het idee om hier een honours over te maken.”  

door | 10 04 2023, 13:04

Foto: Pepijn van der Putten

Naast het feit dat dit onderwerp niet aan bod komt in het huidige curriculum, is het ook een erg actueel onderwerp in de journalistiek. “Ik denk dat om die redenen het een erg belangrijk onderwerp is om de studenten aan te introduceren”, aldus Sarid. De cursus is uiteindelijk uitgewerkt door Tal Sarid en Lisa Peters. In de cursus komen vijf gastdocenten op bezoek. Deze docenten hebben werkervaring op het gebied van seksisme in de media. Ook komen er mensen langs die op een wetenschappelijke manier naar het onderwerp kijken en onderzoekers. “Iedere gastdocent heeft dus een eigen verhaal om de studenten mee te geven.”  

Foto: Pepijn van der Putten

Teamgevoel 
De toets wordt door de studenten zelf bepaald. “De studenten mogen zelf bedenken wat voor een toets ze willen maken”, vertelt Sarid. “Ze mogen natuurlijk geen voetbalwedstrijd gaan spelen als toets, maar ze kunnen wel een magazine gaan maken.” De honours zal bestaan uit acht avonden van twee uur. Daarnaast komen daar nog de uren bij die de studenten in de toets stoppen. “Als de groep ervoor kiest om een grote tv-uitzending te maken met drie gasten, zijn ze een stuk langer bezig dan wanneer ze een artikel schrijven.” 

De honours is ontworpen met veel autonomie erin. De studenten krijgen vertrouwen en vrijheid om zelf keuzes te maken in het maken van de toets. “Samen krijgt de klas als het goed is een teamgevoel. Dit kan heel erg veel bijdragen aan de sfeer, maar ook aan het leervermogen van de groep.”  

Op journalistieke manier omgaan met seksisme 
Het doel van deze cursus is om studenten bewust te maken van seksisme. “De studenten kunnen een idee gaan bouwen over wat ze hier journalistiek mee kunnen. Ze leren hoe en op welke manier je dit kan aanpakken.” Volgens Sarid hangt er een taboe om dit onderwerp heen. “Als journalist moet je leren niet bang te zijn voor een taboe. Daar moet je mee kunnen werken.” Studenten voorbereiden op het ervaren van seksisme komt in deze cursus niet voor. “Wij kunnen niet iemand leren om te gaan met seksisme als ze dat ervaren.”