SvJ media

Selecteer Pagina

Tweedejaars student Mette haalt voorpagina Haarlems Dagblad

Ze wil zichzelf zo niet noemen, maar wij als redactie van SvJ media vinden onze eindredacteur Mette Woolthuis echt wel een uitblinker. Met haar freelanceartikel over het tekort aan Nederlandse imams haalde ze onlangs de voorpagina van Haarlems Dagblad. 

door | 18 04 2023, 13:04

D-20 bezoekt redactie van Haarlems Dagblad in 2022 Foto: Hella van der Wijst

Leuk om te weten, is dat het zaadje hiervoor al in 2022 is geplant tijdens een redactiebezoek van de eerstejaarsklas aan Haarlems Dagblad (zie foto). Docent Hella van der Wijst was met de studenten van D-20 welkom bij redactiechef Annelies Arendsen. Nick Vink en Mette gaven toen hun visitekaartje af met een supersterke pitch. Sindsdien schrijven beiden af en toe als freelancer voor deze Haarlemse krant. Met als voorlopig hoogtepunt voor Mette, haar voorpaginaverhaal over het tekort aan Nederlandssprekende imams.  

Eigen nieuws
‘Dit verhaal kwam ik op het spoor toen ik schreef voor onze hyperlocal De Mug van de SvJ.  Het verhaal liet me niet meer los en ik wist: hier zit nieuws.’ Mette onderhield goed contact met de bronnen die ze voor De Mug had gesproken. Met de Ramadan had ze de perfecte aanleiding om het verhaal te gaan maken.   

 Als invalshoek koos Mette het perspectief vanuit jongeren die nu vaak de imam niet kunnen verstaan, waardoor de vrijdagpreek langs hen heen gaat. Het kostte Mette best veel aandacht en tijd om iedereen zo ver te krijgen om haar te woord te staan en het verhaal te mogen publiceren. ‘Het is een gevoelig onderwerp en even leek het erop dat mensen niet wilden meewerken. Ik zag mijn verhaal al in duigen vallen.’ Maar met geduld en zorgvuldigheid is het haar toch gelukt.  
  

Onverwacht 
De pitch van haar verhaal bij Haarlems Dagblad verliep goed. ‘Ze wilde graag het verhaal hebben.’ Dat het ook de voorpagina zou halen, had Mette natuurlijk niet verwacht. ‘Toen ik dat hoorde was ik wel even stil. Je naam zo op de voorpagina van een krant zien, en dat als tweedejaars, is best wel bijzonder’, bloost Mette. Ondertussen broedt ze alweer op een volgende pitch voor deze regionale krant. Dus wordt vervolgd, in Haarlems Dagblad en natuurlijk hier op SvJ media. 

 Lees hier het voorpaginaverhaal van Mette Woolthuis