SvJ media

Selecteer Pagina

Wachtlijst voor de post-hbo opleiding journalistiek aan de HU

Van 30 mei tot 9 juni zijn er open dagen voor de post-hbo opleiding Journalistiek voor Academici (JvA) aan de Hogeschool Utrecht. Wist je dat die zo populair is dat er een wachtlijst aan zit te komen? Coördinator van deze opleiding, Sabine Donker legt uit waarom. 

door | 5 06 2023, 15:06

JvA cursisten met columnist Roos SchlikkerFoto: Sabine Donker 

De post-hbo opleiding Journalistiek voor Academici aan de Hogeschool Utrecht duurt 9 maanden en is bedoeld voor professionals. Deze parttime opleiding journalistiek is heel populair. Omdat er maar maximaal vijftien mensen kunnen deelnemen is er volgens Sabine Donker een lange wachtlijst. ‘Meestal zijn het mensen in een ander beroep die op eigen initiatief de opleiding volgen. En dan hoor je het zinnetje ‘Ik wilde altijd al de journalistiek in maar…, er kwamen andere dingen op mijn pad maar nu heb ik de tijd.’ Daarom zijn deze studenten meestal tussen de 30 en 60 jaar oud.  

Cursisten op werkbezoek bij de Volkskrant Foto: Sabine Donker

Bijwonen van talkshow Khalid & Sofie. Foto: Sabine Donker

JvA op werkbezoek bij Nieuwspoort. Foto: Sabine Donker

Werkbezoeken in de praktijk
Omdat ook het werkveld zeer geïnteresseerd is in professionals met journalistieke skills, nam Sabine het initiatief om ook op werkbezoek te gaan. Zo ging de post-hbo opleiding dit jaar naar politiek Den Haag & Nieuwspoort, de Volkskrant en de talkshow Khalid & Sofie. Daarbij gaf Sabine deze tips mee: ‘Probeer een langere stage te regelen dan nodig voor de studie, zodat je het hele redactieproces kan doorlopen. Vraag of je pitches en verhaalideeën naar de redactie mag sturen. Deze bezoeken kunnen stageplaatsen, potentiële banen en een breder netwerk opleveren.’Met een berg aan werk- en levenservaring vinden deze post hbo-ers vaak snel een mooie baan in de journalistiek, zo weet Sabine.

Open avonden vanaf 30 mei
Cursisten leren alle facetten van de journalistiek beheersen en gaan op een korte stage. Ze leren onder andere nadenken over doel en doelgroep, veldwerk doen, bronnenonderzoek uitvoeren, journalistiek schrijven, schrappen en redigeren. Recent kregen de cursisten les in columns schrijven van Roos Schlikker, columnist van Parool, Libelle en Psychology Magazine én zelf JvA alumna. 

Tussen 30 mei en 9 juni zijn er open avonden voor de JvA op de HU. Meer informatie over de post-hbo opleiding journalistiek vind je hier.

Ontmoeting met politca Renske Leijten. Foto: Sabine Donker

Daarnaast is er bij de HU ook een post bachelor cursus Basisvaardigheden journalistiek. 
Daarin leer je wat nieuws is, wat nieuwswaarde heeft en hoe een goed journalistiek verhaal te schrijven. Na afloop krijg je hiervoor een certificaat. Ook daarvoor zijn de online open avonden tussen 30 mei en 9 juni. Meer informatie vind je hier.