SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ-student Tijmen Beijes krijgt twee prijzen in één week: ‘Ik dacht eerst echt dat ze een grapje maakten’

Niet één, maar twee prijzen winnen in dezelfde week. Dat gebeurde Tijmen Beijes. Hij won de tweedejaarsprijs bij de SvJ-prijsuitreiking en een paar dagen later ook de prijs voor beste cinematografie op het Campusdoc filmfestival.  

door | 12 07 2023, 14:07

Tijmen en Jeanneau ontvangen de prijs voor beste cinematografie bij Campusdoc Foto: Pepijn van der Putten

Onverwachts
De SvJ-prijs kreeg hij voor zijn multimediale verhaal dat hij tijdens het SLOW-semester in het tweede jaar heeft gemaakt. In dat semester worden verdiepende verhalen gemaakt, Tijmen schreef over de rivaliteit tussen twee voetbalclubs in Spakenburg. Hij vertelt dat hij tot nu toe ieder jaar een productie heeft ingestuurd voor de SvJ-prijs: ‘Niet geschoten is altijd mis.’ Maar, dat hij ook echt zou winnen had hij niet verwacht. Het kwam zelfs zo onverwachts dat hij niet eens aanwezig was bij de prijsuitreiking. ‘Ik had een afspraak die middag, dus ik kon niet. Toen ik in de tram onderweg naar huis zat kreeg ik allemaal appjes van docenten dat ik had gewonnen. Ik dacht eerst echt dat ze een grapje maakten.’ 

De prijs voor beste cinematografie won hij samen met Jeanneau van Beurden. Voor de minor Campusdoc maakten zij een documentaire over de tramaanslag die vier jaar geleden plaatsvond in Utrecht. Vooral de categorie waarin ze wonnen voelt als een groot compliment. Cinematografie gaat over de beste filmfotografie: hoe er gefilmd is. ‘We zagen een paar documentaires voorbijkomen die zó mooi gefilmd waren. Van eentje zijn we zelfs naar de makers toe gegaan om te vragen hoe ze dat gedaan hebben. Toen de categorie cinematografie werd opgenoemd zei Jeanneau nog tegen mij, “ik denk niet dat we hem hierin gaan pakken,” maar toen werden toch onze namen genoemd.’   

No-nonsense
‘Ik vond het commentaar van de jury heel mooi. Ze keken naar het doel waarmee de documentaire gefilmd is, het blijft een journalistiek verhaal. Wij hadden erg ‘no-nonsense’ gefilmd, vonden ze, niet met te veel poespas. Dat paste volgens hun erg goed,’ vertelt Tijmen.  

Het multimediale verhaal waarmee Tijmen won lees je hier. De documentaire ‘De Tramaanslag’ is in première gegaan tijdens het Campusdoc Filmfestival. Tijmen en Jeanneau zijn nog met partijen in gesprek om hem naar filmfestivals te krijgen en misschien zelfs uit te zenden.