SvJ media

Selecteer Pagina

In plaats van minder, zijn SvJ-studenten juist meer gaan sporten na corona

Zomer is het seizoen van ontspanning én natuurlijk ook sport. Lekker in de zon een potje voetballen of in het water een verkoelende sport uitoefenen. SVJmedia deed onderzoek naar het sportgedrag van onze eigen journalistiek studenten. Daaruit blijkt onder andere dat de meeste van onze studenten na corona nog steeds evenveel sporten als daarvoor.  

door | 12 07 2023, 09:07

Een voetbal op een veld. Foto: Sil Moison

Uit onderzoek van Kantar Public, in opdracht van het NOC*NSF, blijkt dat steeds minder jongeren na corona zijn gaan sporten. Uit hetzelfde onderzoek kwam ook uit dat Utrecht de provincie was waar het meest gesport werd. Ons onderzoek bestond uit een enquête. In totaal werd die 42 keer ingevuld. 

Van de SVJ-studenten geeft 9,5% aan niet te sporten. Van de 91,5% die wel elke week sport doet 16,7% dit één keer per week en de overige 73,8% sport meerdere keren in de week. Ook vroegen wij of mensen in teamverband of alleen sporten? Daarop gaf 42,1% aan dat zij alleen sporten. Zowel alleen en in teamverband sporten 42,1%. Opvallend hieraan is dat er dus maar een klein aantal (15,8%) is dat alleen in teamverband sport. Hieruit kunnen we concluderen dat veel studenten naast een teamsport ook nog sporten voor zichzelf.

Populaire sporten
De studenten doen vooral aan sporten zoals voetbal, volleybal en boksen, maar veruit de meesten gaan naar de sportschool. Meer dan de helft van de studenten die onze enquête heeft ingevuld geeft aan vaak of weleens naar de sportschool te gaan. Wat wel opvalt is dat veel studenten het gaan naar de sportschool combineren met een andere sport.

Motivatie om te sporten
De reden dat onze studenten sporten is heel verschillend. Een deel geven aan te sporten om fit en gezond te blijven; zowel fysiek als mentaal. Enkelen studenten sporten om af te vallen geven zij aan. Een ander groot deel geeft aan te sporten vanwege de gezelligheid. Dat is ook terug te zien bij de vraag of mensen het sociale aspect belangrijk vinden bij het sporten. Daar geeft 65,9% aan dit belangrijk te vinden. 

Ook geven meerdere studenten aan dat sporten helpt bij hun mentale gezondheid. Zo geeft iemand aan dat sporten in de ochtend zorgt voor ‘een betere concentratie de rest van de dag’ en iemand anders zeg dat sporten helpt zijn/haar/hun ‘hoofd leeg te maken.’ 

Sporten na corona
Uit onderzoek blijkt dus dat veel jongeren minder zijn gaan sporten na de coronaperiode. Dat ligt bij de journalistiek studenten anders. Slechts 26.1% van onze studenten geeft aan dat ze na corona minder zijn gaan sporten. Een deel van de overige studenten zijn evenveel blijven sporten na corona (31%). Zelfs geeft 42,9% aan na de pandemie meer te zijn gaan sporten. Dat alles is duurder is geworden is één van de redenen dat studenten minder zijn gaan sporten na corona. Daarnaast geven twee mensen aan dat het team waarin zij sportten ermee is gestopt. De studenten die meer zijn sporten geven aan dat dit komt omdat zij door corona ineen veel meer vrije tijd hadden. 

Hbo en Mbo
Uit het onderzoek van Kantar Public blijkt ook dat hoger opgeleide Nederlanders het sporten in dezelfde maten weer hebben opgepakt als voor corona, waar lager of middelbaar opgeleiden juist minder zijn gaan sporten als voor corona. Dit zien we ook terug bij onze eigen studenten. De meesten hebben het sporten weer opgepakt zoals voor corona of zijn zelfs meer gaan sporten. 

We lieten onze studenten ook nadenken over hoe je die groep van lager en middelbaar opgeleiden weer aan het sporten krijgt. Het antwoordt dat het vaakst naar boven kwam was dat middelbare- en Mbo-scholen het zelf meer moeten stimuleren en aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het lesgeven over hoe belangrijk sporten is voor je gezondheid, een sportpas maken voor die studenten en iemand van onze opleiding kwam ook met het idee om een sportdag te organiseren. 

Sporten kost geld
Of je nou moet betalen voor een lidmaatschap of alleen hardloopschoenen hoeft te kopen. Sporten kost altijd op een bepaalde manier geld. 26,2% van onze studenten geeft aan dat de kosten een reden zijn om te overwegen om überhaupt wel te gaan sporten. Daartegen geeft 33.3% aan het geld niet mee te nemen in hun overweging. 40.5% denkt er wel over na, maar geeft aan het niet de belangrijkste reden te vinden om wel of niet te gaan sporten.