SvJ media

Selecteer Pagina

Nieuwe specialisatie op School voor Journalistiek van start

Een deel van de bovenbouwstudenten begon dit schooljaar met een specialisatiesemester. Naast de specialisaties Burger, Politiek en Maatschappij (BPM), Kunst, Cultuur en Lifestyle (KCL) en Cross Boarder Journalism (CBJ) kunnen studenten vanaf dit jaar ook kiezen voor de Projectspecialisatie.

door | 15 09 2023, 12:09

Derdejaarsstudenten krijgen bezoek van de eindredacteuren van RTV Utrecht, Hart van Nederland en Maker District . Foto: Jorn de Haas

Pilot onder de naam Vrije Specialisatie

De projectspecialisatie is vorig jaar begonnen met een pilot onder de naam Vrije Specialisatie. De studenten kozen een onderwerp waarin zij zich graag wilden specialiseren. Aan het einde van het semester deden de studenten een SvJ-talk (vergelijkbaar met een Ted Talk) waarin ze alles vertelden over hun specialisatie, maakten ze een grote multimediale productie over hun onderwerp en eindigden de specialisatie gezamenlijk met een talkshow over het WK voetbal in Qatar.

De specialisatie bleek vorig jaar erg populair te zijn onder studenten die een andere weg binnen de journalistiek willen inslaan dan BPM, KCL of CBJ aanbieden. Vooral veel toekomstige sportjournalisten en technische journalisten deden vorige jaar mee aan de specialisatie.

Projectspecialisatie

Dit jaar is de specialisatie net iets anders vormgegeven dan de pilot van vorig jaar. Studenten van de projectspecialisatie mogen naast de SvJ-talk, multimediale productie en de talkshow ook een innovatief bedrijfsidee uitwerken voor een professionele opdrachtgever. Na het behalen van deze opdrachten kunnen ze aan het eind van hun specialisatie 30 studiepunten bijschrijven.

Tijdens de specialisatie krijgen de studenten ook vier workshops. Ze leren onder meer podcasts maken van Remco Tomesen, comfortabel voor de camera staan van Hella van der Wijst en alles over data van Shannon Bakker.

De missie van coördinator Linda Huijsmans

Linda Huijsmans is de coördinator van de specialisatie en kijkt uit naar het verloop van dit semester. Na een periode van hard werken met het team is ze blij met hoe het nu staat, maar hoopt dit jaar graag van de studenten feedback te ontvangen: “De opzet van de specialisatie staat nog niet helemaal vast voor de komende jaren. Zo kijken we met een doorontwikkelgroep naar de inhoudslessen.. We zijn benieuwd wat de studenten ervan vinden en zullen de feedback gebruiken om zo de specialisatie nog beter voor iedereen te maken.”