SvJ media

Selecteer Pagina

Op afstand verslag doen van de natuurramp in Libië: ‘Dat maakt het een stuk moeilijker’

Op afstand verslag doen van de natuurramp in Libië: ‘Dat maakt het een stuk moeilijker’

Foto: Alexander Schippers

Op afstand verslag doen van de natuurramp in Libië: ‘Dat maakt het een stuk moeilijker’

Correspondent Joost Scheffers doet verslag van de ramp in Libië. Begin vorige week is Libië getroffen door storm Daniël. De storm en de overstromingen hebben het land verwoest. Hoe is het voor de oud SvJ’er Joost Scheffers om verslag te doen van zo’n grote ramp vanuit buurland Egypte? 

door | 18 09 2023, 10:09

Foto: Alexander Schippers 

Joost Scheffers is correspondent Midden-Oosten en is gestationeerd in Egypte. Vanuit hier doet hij dan ook verslag van de ramp in Libië. ‘Het is niet mogelijk om nu naar het rampgebied te reizen. Je komt het land simpelweg niet in.’ Scheffers is niet de enige journalist die niet in Libië zit, maar wel de ramp moet verslaan. ‘Op dit moment zit er geen enkele journalist in het rampgebied.’ 

Eerste informatie  

Het eerste wat Scheffers doet op het moment dat er een ramp plaatsvindt, is het internet rondspeuren. ‘Ik weet nog niets, dus ik moet de feiten eerst op een rijtje hebben. Welke betrouwbare informatie is er beschikbaar?’ Dat is extra lastig omdat de correspondent niet ter plaatse is. ‘Waar ik voornamelijk naar opzoek ga, is wat andere journalisten schrijven. Met name de persbureaus houd ik in de gaten.’ Op het moment dat Scheffers de feiten op een rij heeft, verslaat hij de ramp voor de NOS en de Trouw.   

Persoonlijk verhaal vertellen  

‘Ik probeer zo veel mogelijk interviews te houden met betrokkenen. Het persoonlijke verhaal vertellen is belangrijk, daar zijn nieuwsmedia ook naar opzoek. Daar ben ik nu dan ook hard mee bezig.’ In contact komen met deze slachtoffers is nog niet makkelijk vanuit een ander land. ‘In Libië heb ik zelf niet zo veel contacten. De interviews die ik met slachtoffers heb kunnen houden zijn via via geregeld.’ Voor journalisten is het hebben van vele verschillende contacten dus erg belangrijk. 

Emotionele lading  

Scheffers geeft aan emotioneel relatief weinig moeite te hebben met het verslag doen van een ramp. ‘Dat heeft eigenlijk drie redenen. Ten eerste omdat ik al acht jaar in Egypte woon en niet in Libië. Als er in Egypte iets zou gebeuren dan zou dat veel meer emotie bij mij opwekken.’ De tweede reden is dat Scheffers de slachtoffers alleen online spreekt. ‘Het is heel anders om fysiek tegenover iemand te zitten en diens verdriet te zien en te voelen. Online ervaar je dat toch anders.’ De laatste reden van de correspondent is zijn ervaring. ‘Ik doe dit werk al langer dan vandaag. Dit is niet de eerste ramp die ik meemaak en waar ik verslag van moet doen. Je leert er als het ware mee omgaan en kan je ervoor afsluiten.’  

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.