SvJ media

Selecteer Pagina

Waarom onderzoeker van de SvJ Kiki de Bruin twee maanden in Zweden werkt

Waarom onderzoeker van de SvJ Kiki de Bruin twee maanden in Zweden werkt

Waarom onderzoeker van de SvJ Kiki de Bruin twee maanden in Zweden werkt

Normaal vind je onderzoeker en docent Kiki de Bruin op Heidelberglaan 15, maar de komende maanden zit ze in het Zweedse Gotenburg. Wat gaat ze daar allemaal doen? En waarom heeft ze gekozen voor deze plek? 

door | 18 09 2023, 16:09

Kiki geeft een presentatie over haar onderzoek. Foto: Kiki de Bruin 

De meeste studenten zullen Kiki wellicht kennen als docent van de onderzoekvakken in jaar 1 en 2. Echter weet niet iedereen dat ze ooit is begonnen bij het lectoraat en nu alweer 3 jaar bezig is met haar PhD (een 4-jarig onderzoek) over nieuwsmijding. De aankomende twee maanden is ze voor haar onderzoek in Gotenburg te vinden. 

Waarom zit je momenteel in Gotenburg?  
‘In de academische wereld is het best gebruikelijk dat je ook internationaal samenwerkt, omdat we vaak met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Via conferenties en internationale samenwerkingen leerde ik verschillende onderzoekers van de universiteit Gotenburg kennen. Ik ben ook betrokken bij een internationaal project dat gaat over ‘knowlegde resistance’ of ook wel gezegd; het ontkennen van wetenschappelijk onderzoek. Dit gaat dan niet over nieuwsmijding alleen, maar staat er natuurlijk wel een beetje mee in verband. Jesper Strömbäck, de professor die dit project leidt, vertelde mij dat ze veel onderzoek deden naar nieuwsmijding. Gotenburg leek me daarom een goede plek om van elkaar te kunnen leren.  

Daarnaast staat de onderzoeksafdeling waar ik nu zit; Journalism, Media & Communication, goed op de kaart als het gaat om onderzoek doen. En ik vind Gotenburg ook gewoon een hele leuke stad, dus dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen.’ 

Wat ga je de aankomende 2 maanden allemaal doen?  
‘We wisselen vooral heel veel informatie uit. Ik deel hier ook een kantoor met iemand die onderzoek doet naar nieuwsmijding. We overleggen veel over hoe we bepaalde problemen aanpakken en hoe we ergens onderzoek naar doen. Daarnaast presenteer ik hier op een seminar mijn onderzoek, zodat anderen daar weer van kunnen leren. Maar ook zodat ze feedback kunnen geven en vragen kunnen stellen. En andersom zijn er dan weer seminars die ik bijwoon. Ik lees ook veel papers die ze hier hebben geschreven, waar ik dan weer vragen over kan stellen. 

Zoals wij de School voor Journalistiek hebben, hebben ze hier een master onderzoeksjournalistiek met de naam: ‘Investigative Journalism’. Ik kijk mee hoe ze hier de lessen geven, zodat ik daarvan weer lessen mee kan nemen naar de SvJ. Ik ga zelf ook nog een paar gastcolleges geven, zodat ik de kennis vanuit Utrecht weer mee hier naartoe breng.’  

Zou je tijdens dit onderzoek nog een keer een Universiteit in het buitenland willen bezoeken?  
‘Ik denk niet voor twee maanden. Mijn onderzoek moet ik in oktober volgend jaar namelijk al afronden. Maar ik kan me wel voorstellen dat als ik doorga in de academische wereld of als wetenschapper, ik dit vaker zou doen.’ 

Over de auteur

Nikita de Jong

Ik ben Nikita de Jong en studeer aan de school voor Journalistiek. Ik vind het leuk om items te maken en teksten te schrijven. Ik ben geinteresseerd in veel verschillende onderwerpen.