SvJ media

Selecteer Pagina

SVJ start pilot met ANP waardoor studenten nog meer als op een echte redactie gaan werken

SVJ start pilot met ANP waardoor studenten nog meer als op een echte redactie gaan werken

SVJ start pilot met ANP waardoor studenten nog meer als op een echte redactie gaan werken

Het was een feestelijk moment op de studiedag voor docenten op 25 januari: de grootschalige start van de samenwerking tussen Algemeen Persbureau Nederland (ANP) en de School voor de Journalistiek Utrecht. Het werk op school gaat hiermee voor studenten nog meer lijken op de praktijk. 

door | 25 01 2024, 12:01 | SvJ nieuw(s)

Johan Groeneveld presenteert de nieuwe ANP pilot Foto door: Pepijn van der Putten

Na kleinschalige samenwerking voor studenten in jaar twee, start nu een grootschalige pilot voor eerste- en tweedejaars. Accountmanager bij ANP Johan Groeneveld is blij met de mooie samenwerking en zei daar dit over bij de bekendmaking: ‘Zo raakt een nieuwe generatie vertrouwd met ANP als betrouwbare bron en maakt kennis met onze hoogwaardige fotojournalistiek.’

ANP onderdeel lesprogramma 

Komend semester start op de SVJ een pilot om diensten van ANP te integreren in het onderwijs. De Hogeschool Utrecht kan gebruik maken van verschillende tools en diensten van ANP enkel voor educatieve doeleinden. Groeneveld: ‘ Zowel studenten als docenten kunnen putten uit ons nieuws, de bronnenbank, archief en foto’s.’ 650 studenten krijgen straks toegang tot de ANP App. De samenwerking maakt dat de journalistieke pratijk nog verder de school in wordt gehaald.

Ton Henkes is samen met Bert Kok, vanuit de SVJ betrokken bij de voorbereiding: ‘Het ANP-nieuws wordt ook onderdeel van het lesprogramma op school. Docenten kunnen nieuwsfoto’s voor onderwijsdoelen gebruiken in hun PowerPoint. Onderwijsplatforms van de SVJ en Instagram pagina’s van de klassen worden als betrouwbaar aangemerkt (White listen) voor het gebruik van ANP-nieuwsfoto’s van eigen bronnen.’   

Alle docenten die aandachtig naar de presentatie kijken Foto door: Pepijn van der Putten

Pas op voor boetes 

In navolging van andere opleidingen journalistiek die al samenwerken met ANP, kunnen vanaf nu ook studenten van de SvJ via docenten een licentie krijgen voor het gebruik van een nieuwsfoto. Daar hangt wel een belangrijke ‘maar’ aan. De gebruiksrechten beperken zich tot publicatie op de platforms van de opleiding zelf. ‘Op elke andere vorm van publicatie, op media die extern zijn gericht, volgt een flinke boete voor de student’, waarschuwt Ton. Maar  zo leren studenten het belang en noodzaak van copyright kennen en worden ze voorbereid op de praktijk. Van docenten wordt verwacht dat zij studenten erop aanspreken om zich aan de afgesproken gebruiksrechten te houden. Aan het slot van de bijeenkomst moedigt Johan Groeneveld zowel docenten als studenten aan om vooral zoveel mogelijk gebruik te maken van de nieuwe samenwerking.

Ook de school website SvJmedia.nl kan in de pilot gebruik maken van de diensten van ANP.  

Over de auteur