SvJ media

Selecteer Pagina

Arno Vermeulen en Suse van Kleef, met een belangrijke boodschap, te gast bij honours sportjournalistiek

Arno Vermeulen en Suse van Kleef, met een belangrijke boodschap, te gast bij honours sportjournalistiek

Arno Vermeulen en Suse van Kleef, met een belangrijke boodschap, te gast bij honours sportjournalistiek

Slechts een week nadat Freek Jansen, hoofdredacteur van Voetbal International, de School voor Journalistiek bezocht, waren op 12 april NOS Sport-commentatoren Arno Vermeulen en Suse van Kleef, beide oud-studenten, te gast. Dit alles in het kader van de honourscursus Sportjournalistiek die elke vrijdagmiddag wordt gegeven door docent Jerry Huinder. Studenten kregen de kans om alles over het vak van sportcommentator te vragen. Vermeulen en Van Kleef kwamen echter ook met een belangrijke boodschap naar de SvJ.  

door | 24 04 2024, 20:04 | SvJ nieuw(s)

BIP Programma, Cluj-Napoca

Suse van Kleef en Arno Vermeulen op de SvJ  Foto: Wessel in den Bosch

Wie zijn Arno Vermeulen en Suse van Kleef? 

Hoewel Arno Vermeulen lange tijd een van de vaste stemmen van NOS Sport was, stopte hij na twintig jaar als commentator van de NOS. Het becommentariëren van voetbalwedstrijden verruilde hij onlangs voor het leidinggeven en opleiden van commentatoren bij de NOS.  In vergelijking tot oudgediende Vermeulen, is Suse van Kleef nog niet zo lang actief in het vak. In maart 2021 debuteerde ze als eerste vrouwelijke voetbalcommentator in Nederland met een radioverslag van de Eredivisiewedstrijd Willem II – Heerenveen. Drie jaar later is Van Kleef heel veel ervaring rijker. Zo was ze vorige zomer ook medepresentator van de talkshow bij het WK-Voetbal voor vrouwen.  

De gastles 

Tijdens de gastles werden er meerdere onderwerpen besproken. Vragen over hoe het was om verslag te doen bij wedstrijden tijdens het WK in Qatar, hoe nieuwe data-technieken worden gebruikt bij het becommentariëren van wedstrijden en welke wedstrijd de commentatoren het mooist vonden om te verslaan, kwamen uitgebreid aan bod. De meest besproken vraag aan Vermeulen en Van Kleef betrof echter de toekomst van vrouwen in de sportjournalistiek. 

Vrouwen als sportcommentator 

Het vak van sportcommentator wordt nog altijd beschouwd als een masculien beroep. Pas in 2021 was Van Kleef de eerste Nederlandse vrouwelijke voetbalcommentator die op te radio te horen was en dat is ze nu nog steeds. ‘You can’t be what you can’t see. Er zijn geen voorbeelden van vrouwelijke vvoetbalcommentatoren. Ik denk daarom ook dat veel meisjes die voor de TV zitten/zaten niet denken dat ze voetbalcommentator kunnen worden. Eens moet de eerste stap zijn en ik ben blij dat ik voor deze meisjes een voorbeeld kan zijn. Ik voel niet echt extra druk als vrouw als het gaat om de voorbereiding. Al word ik wel anders behandeld dan mijn mannelijke collega’s. Waar mijn mannelijke collega’s zomaar hun koppeltelefoontje op kunnen zetten en hun werk gaan doen, word ik toch weleens vreemd aangekeken door supporters wanneer ze zien dat niet een man maar ik verslag doe bij een wedstrijd’, vertelt Suse van Kleef.  

De boodschap van Arno en Suse 

De voornaamste boodschap van de journalisten is dat de NOS op zoek is naar getalenteerde, liefst, vrouwelijke sportcommentatoren. ‘We willen in het najaar van 2024 bij NOS Sport graag met een aantal getalenteerde sportcommentatoren een opleidingstraject ingaan en we zijn benieuwd of er hier op de School voor Journalistiek talent te vinden is’, vertelt Vermeulen. ‘We willen bij NOS Sport de redactie graag vernieuwen en zijn daarbij ook hoofdzakelijk opzoek naar vrouwelijke collega’s.’ Dus ben jij een (vrouwelijke) getalenteerde journalist en zie je jezelf wel sportwedstrijden becommentariëren voor de NOS, dan weet je nu wat je te doen staat!  

 

 

 

Over de auteur

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.