SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ’ers in New York, een reis om nooit te vergeten

SvJ’ers in New York, een reis om nooit te vergeten

SvJ’ers in New York, een reis om nooit te vergeten

Voor de minor CampusDoc zijn negentien studenten elf dagen naar New York geweest. Hier hebben ze les gekregen op de Craig Newmark Graduate School of Journalism. Tijdens deze reis hebben de studenten bijzondere lessen mogen bijwonen. Zo zijn er bekende documentairemakers langs geweest en hebben ze met een grote camera mogen oefenen. Hier zie je drie lessen die volgens de studenten de meeste indruk hebben achtergelaten.  

door | 7 11 2023, 12:11 | SvJ nieuw(s)

Bekende documentairemakers geven les

De reis naar New York begon goed. Tijdens de eerste les zijn er twee bekende documentairemakers langs gekomen om te vertellen over hun documentaire. De twee journalisten werden door de CampusDoc studenten geïnterviewd. Volgens de studenten was deze les een van de hoogtepunten van de reis naar New York. Dit omdat je niet iedere dag de kans krijgt om twee bekende Amerikaanse journalisten te interviewen.  

Op de foto hiernaast is David Osit te zien die de documentaire Mayor gemaakt. Hij vertelt over hoe hij te werk is gegaan bij het maken van zijn productie. De documentaire gaat over de burgemeester van de Palestijnse stad Ramallah. Osit vertelde de studenten over de heftige momenten tijdens het filmen en dat hij het verhaal met humor wilde benaderen. Zo wilde hij een heftig onderwerp luchtiger maken.  

Op de andere foto is Rachel Lears te zien. Zij heeft de documentaire Knock Down the House gemaakt. De docu zoomt in op mensen die betrokken waren bij verschillende politieke campagnes tijdens de Amerikaanse Congresverkiezingen uit 2018. Ook Lears legt de studenten uit hoe zij te werk is gegaan bij het maken van de documentaire. Ze vertelt bijvoorbeeld hoe zij haar productie aan Netflix heeft weten te verkopen.  

Camera les in New York

Halverwege de New York schoolweken hebben de studenten mogen oefenen met een grote camera. Er kwam een documentairemaker langs op de school die veel ervaring heeft als het gaat om filmen. De Amerikaanse Claire Molloy is betrokken geweest bij de maak van bijvoorbeeld reality tv en bij de Nederlandse documentaire Danny in de buitenwijken. 

De studenten mochten helaas niet filmen met de camera, maar wel mocht iedereen hem even vasthouden. Zoals op de foto’s te zien vonden de studenten dit ook al erg leuk om te mogen doen.  

Drone les in New York

De laatste les in New York werd spectaculair afgesloten. De studenten hebben met drones mogen vliegen. Met de hele klas zijn ze naar een buitenwijk gegaan om het apparaatje uit te proberen. In Amerika mag je, net als in Nederland, niet overal met een drone vliegen. Iedere student mocht tien minuten met de drones vliegen. Het doel was dat ze een beetje een idee kregen van hoe het voelt om met een klein apparaat te vliegen. Tijdens het vliegen mochten de studenten kleine stukjes filmen. Volgens de CampusDoc studenten was dit een leuke afsluiter van de reis naar New York.   

Over de auteur

Max van den Bogaert

Ik ben Max en ik ben 20 jaar (hij/hem). Ik woon in Utrecht en ik studeer uiteraard Journalistiek. Ik heb veel plezier in het maken van producties voor de SvJ-media website. Naast dat ik redacteur ben bij SvJ-media werk ik ook als LSM operator bij Argus. Ook werk ik bij NOS-sport als streamregisseur. Ik probeer tijdens mijn studie hier zo veel mogelijk ervaring op te doen en ben vooral aan het genieten.