SvJ media

Selecteer Pagina

Het volgen van een minor in Denemarken bleek voor student Larissa de perfecte keuze

Het volgen van een minor in Denemarken bleek voor student Larissa de perfecte keuze

Het volgen van een minor in Denemarken bleek voor student Larissa de perfecte keuze

 

Derdejaars student Larissa Kuiper is dit semester in Denemarken voor haar minor International News Report. Deze minor bleek echter niet de enige rede dat Larissa zo graag naar Denemarken wilde. 

door | 16 11 2023, 16:11 | Uitblinkers

Larissa voor haar school in Denemarken  Foto: Larissa Kuiper

Gedurende haar studie wist Larissa altijd al dat ze een periode in het buitenland wilde studeren. Gewoon om kennis te maken met andere culturen. Een keuze maken waar, bleek echter nog best wel lastig. “Ik wist niet zo goed waar ik heen wilde. Ik heb bijvoorbeeld ook nog gedacht aan een minor in China. Daar zijn de verschillen in cultuur en journalistiek zó groot, dat leek me hartstikke interessant. Maar het minpunt is dat ik dan wel heel erg zou moeten wennen aan het ver weg zijn van familie, vrienden en mijn eigen cultuur.” zegt ze. Uiteindelijk kwam Larissa erachter dat er in Denemarken een goede school voor journalistiek gevestigd is. Daardoor kwam dit land op haar pad. “Eigenlijk was dit voor mij precies de goede middenweg. Hier leer ik andere culturen kennen, ben ik nog redelijk dichtbij familie en vrienden én heb ik ook nog een minor die aansluit op mijn interesses.” aldus Larissa. 

De minor International News Report is vooral gefocust op internationaal nieuws, de Europese Unie en politiek. Loopbaancarrières waar je bij deze minor aan kan denken zijn correspondentschap binnen de journalistiek, maar ook veel banen buiten de journalistiek sluiten op de minor aan. Dat is ook een van de redenen waarom deze minor zo goed bij Larissa past. “Ik ben nog niet helemaal zeker of ik uiteindelijk ook echt in de journalistiek wil werken, maar ik weet wel dat ik wil werken binnen de Europese Unie. Natuurlijk zou correspondentschap heel leuk zijn, maar een leiderschapsfunctie binnen de EU klinkt ook heel vet. Met deze minor kan ik al die dingen ontdekken.’ zegt Larissa. 

Het leukste aan de school vindt Larissa dat er zo veel verschillende culturen samenkomen in de klas. “We hebben mensen uit bijvoorbeeld Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China in onze klas. We komen steeds weer achter zo veel verschillende dingen tussen scholen in die landen, maar ook de verschillen binnen de journalistiek zelf. Dat vind ik juist super interessant.” vertelt Larissa. Een voorbeeld van een cultuurverschil binnen school is de viering van Thanksgiving van een van de studenten uit Canada. Dit is een van de leukste momenten die Larissa heeft meegemaakt in Denemarken. “Hij had de hele klas uitgenodigd voor een uitgebreid Thanksgivingdiner. Je leert zo echt elkaars gewoontes en tradities kennen en dan ook nog op een supergezellige manier. Het was echt zó leuk om mee te maken!” zegt ze.  

Larissa raadt het om al deze redenen dan ook heel erg aan om de stap te wagen en een minor te volgen in het buitenland. “Je leert niet alleen de inhoud van je minor zelf, maar je leert ook over al die verschillende journalistieke culturen. Dat is iets waar je niet over nadenkt als je gewoon in Nederland bent. Dan denk je dat dat de enige manier van journalistiek maken is. Ik denk dat die kennis uitbreiden heel waardevol is voor een carrière later.” vertelt Larissa. Over teruggaan naar Nederland wil ze alleen nog liever niet nadenken. “Ik heb het zo naar mijn zin hier en al zo veel vrienden gemaakt van over de hele wereld. Ik denk er liever niet aan dat ik die straks niet meer elke dag zie. Als ik kon zou ik mijn hele opleiding hier afmaken!” lacht Larissa.  

Over de auteur