SvJ media

Selecteer Pagina

Tegendraadse verhalen in podcast van tweedejaars studenten

Tegendraadse verhalen in podcast van tweedejaars studenten

Tegendraadse verhalen in podcast van tweedejaars studenten

Samen met vijf klasgenoten maakt SvJ-student Bart Koomen sinds kort een podcast genaamd Tegendraads. Mensen die bewust tegen de gangbare normen, opvattingen of verwachtingen ingaan krijgen in deze podcast een stem. Inmiddels staan de eerste twee afleveringen online.

door | 25 04 2024, 12:04 | Uitblinkers

BIP Programma, Cluj-Napoca

Bart Koomen (rechts) in gesprek tijdens podcast opname Tegendraads  Foto: Eigen archief Bart

Wat begon als een eenvoudig idee tijdens het drinken van een biertje, is inmiddels uitgemond in een ware ‘human-interest’ podcast. Vrienden Bart, Mats, Olivier, Tobias en Wester maken sinds een aantal weken een podcast op de SvJ genaamd: Tegendraads. In deze podcast gaan de studenten in gesprek met tegendraadse figuren.
Dit zijn mensen die bewust tegen de gangbare normen, opvattingen of verwachtingen ingaan.

Kritiek

Dat sociale media goed kan fungeren als promotie platform bewijzen de studenten. Op diverse socials is de podcast inmiddels te vinden wat zorgt voor de nodige belangstelling. ‘Op Instagram is een video al meer dan zestigduizend bekeken, dat hadden we nooit verwacht’, aldus Bart Koomen.

Inmiddels staan de eerste twee afleveringen online. Het seizoen werd afgetrapt met Brahman Menor als gast: een man die zegt niet te eten en te drinken. Hij leeft op ‘levensenergie’ volgens de traditie van ‘Prana’. Nadat de aflevering online werd gezet kregen de studenten een hoop kritiek. Want wie geef je een podium? En wanneer gaat dit over de grens? ‘We zijn in het begin te onzorgvuldig geweest in het onderbouwen van onze keuzes van gasten. Leven op ‘Prana’ wordt namelijk medisch niet aanbevolen door artsen en we willen wel verantwoordelijk omgaan met dit platform’, vertelt Koomen. Inmiddels werken de studenten met een disclaimer voor de podcast start. ‘Al doende leren we dus’, aldus de tweedejaars student.

Geïnspireerd door GO

De vijf studenten zitten in hun tweede jaar. Go hebben ze pas net afgerond maar toch begon het maken van producties alweer te kriebelen. ‘We wilden weer wat doen, en onze interview skills verbeteren’, vertelt Bart Koomen. Het maken van een podcast is altijd al een droom geweest van de 20-jarige student. De vriendengroep kwam bij elkaar en begon met brainstormen. Voor het concept werd bedacht, stond de titel al vast: ‘Tegendraads, een breed woord, perfect voor onze podcast,’ aldus Bart. De rest is geschiedenis.

Toekomst

Voorlopig gaat de vriendengroep door met het maken van de podcast. Eén keer in de twee weken verschijnt er een aflevering op zowel Spotify als YouTube. ‘Er staan nog mooie gasten op het programma, zoals Maxim Hartman’, vertelt de student uit Heiloo trots. Gemiddeld is Koomen ongeveer twee uur per week kwijt aan Tegendraads: ‘Door de relatief grote groep en de juiste taakverdeling valt dit dus best mee.’

Of Bart later iets soortgelijks als deze podcast wil maken weet hij nog niet. ‘Idealiter maak ik later mijn eigen documentaires en ga ik iets meer de politieke kant op. ‘Voor nu ben ik super tevreden met alles wat ik doe’, vertelt de student passievol.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast beginnend journalist met een breed interessegebied. Van schrijven over politiek, cultuur en duurzaamheid tot het aan het licht brengen van actuele vraagstukken binnen de samenleving. Suzanne wil graag nieuws toegankelijk maken voor iedereen en de kloof tussen politiek en burger verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .