SvJ media

Selecteer Pagina

Met deze luistertips kun je de laatste weken van de zomervakantie in!

Met deze luistertips kun je de laatste weken van de zomervakantie in!

Close-up portrait of joyful tanned woman relaxing with favorite music at beach. Outdoor shot of smiling female model in headphones spending time at resort.

Met deze luistertips kun je de laatste weken van de zomervakantie in!

Oren open. In de luie stoel of op de fiets met een podcast op je hoofd kun jij de laatste weken van de zomervakantie in. SvJmedia.nl heeft voor jou zeven leuke en leerzame podcast tips opgehaald. Ook bij de SvJ podcast docent Remco Tomesen 

door | 6 08 2024, 14:08 | SvJ nieuw(s)

Podcast studio

Foto:Freepik

Wat ‘moet’ je deze zomer luisteren volgens de redactie van SvJmedia, en volgens Remco? Voor de zomervakantie was deze podcastmaker nog druk bezig met de True Crime Podcast Gestolen GezichtDaarvoor dook hij in de schimmige wereld achter gestolen identiteiten. 

Het begon met de vraag: wie heeft de foto’s en naam van Janny van der Heijden misbruikt om online reclame te maken voor afslankmedicijnen? Maar al snel kwamen remco en de collega’s terecht in een schimmige wereld van criminele netwerken. De 5-delige serie Gestolen Gezicht van Omroep MAX luister je via NPO Luister, Spotify of Appel Podcastst.

Luistertip 1: Welkom in de volksbuurt

Omdat Remco niet kon kiezen, volgen hier maar liefst drie luistertips. Als eerste: Welkom in de volksbuurtHet gebeurt overal in Nederland: yuppen die de oude volkswijken ontdekken. Eén van die ‘yuppen’ is podcastmaker Robin de Wever. Met zijn bakfiets gaat hij op onderzoek uit in de Amersfoortse volkswijk waar hij naar toe is verhuisd: wat vinden de oorspronkelijke bewoners eigenlijk van hem? En wat vinden ze van zijn soortgenoten, andere hoogopgeleiden die de buurt steeds meer overnemen? Bakfietsen en havermelk versus plastic stoeltjes en filterkoffie met een sprits.  

In gesprekken met zijn buurtgenoten ontdekt Robin wat er op het spel staat: kinderen van bewoners waarvan de families soms al generaties lang in de wijk wonen, worden de wijk uitgedreven. De huizen in de wijk zijn nu onbetaalbaar voor ze, omdat de yuppen tegen elkaar opbieden om een huis te bemachtigen. En waarom staat er s’ ochtends een bakfietsfile de wijk uit?  

De Wever vertelt dit verhaal op een spannende en meeslepende manier, ondersteund door goedgekozen muziek. Elke aflevering eindigt met een cliffhanger, waardoor je meteen wil doorluisteren. En dan heeft hij ook nog eens een eigenzinnige en fijne vertelstem’, aldus Remco. 

Luistertip 2: En niemand bleef onaangeraakt

Dit is de tweede tip van Remco: En niemand bleef onaangeraakt.  ‘In de jaren ‘80 komen er mannen bij de dokter met onbekende ziekteverschijnselen. Dit blijkt een nieuwe ziekte te zijn: HIV-Aids. De ziekte grijpt hard om zich heen, vooral onder de homo-gemeenschap. Hele vriendengroepen worden uitgedund. Zoals iemand zegt in deze podcast: ‘het was een oorlogssituatie’. Maar wel met een verschil: de slachtoffers van deze oorlog waren geen helden, maar werden door hun familie en omgeving verstoten.  Aids was taboe, een ‘homo-ziekte’. Kreeg je de ziekte, dan lieten mensen je vaak links liggen.  

Hoe vertel je het verhaal over zo’n groot en afschuwelijk fenomeen? Een geschiedenis die door veel mensen nu alweer vergeten is. Podcastmaker Randy Vermeulen en schrijver Maurits de Bruijn hebben er een aangrijpende vorm voor gevonden. Ze spreken met mensen die de ziekte van dichtbij meemaakten: mannen die hun partner verloren, zelf het vonnis HIV kregen (maar het overleefden, omdat het medicijn voor hen op tijd kwam) of zorgden voor een zieke vriend.  

De verhalen van de geïnterviewden blijken niet op zichzelf te staan, maar kruizen elkaar op een soms verrassende manier  in deze vijfdelige serie. Het is een knap opgebouwde podcast, met interviews die slim in elkaar zijn verweven en doorlopende verhaallijnen. Allesbehalve een gewone interviewpodcast. En bovenal een podcast over een periode in de jaren 80 en 90, die we niet zouden mogen vergeten. Misschien geen lichte vakantie kost, maar door de manier van vertellen een podcast die je bij de keel grijpt, en waarbij je door wil blijven luisteren.’ 

Luistertip 3: Gliphoeve

En als laatste tipt podcastdocent Remco Tomesen podcast Gliphoeve: ‘Wil je niet meteen naar een hele serie luisteren dan is deze eendelige audio-documentaire een tip. Gliphoeve is een bijlmerflat, die in de jaren 70 een soort Klein-Suriname in Amsterdam was. In de jaren 70 verhuisden veel Surinamers naar Nederland. Van een huis, met erf, dieren en mangobomen kwamen ze terecht op de zevende etage van een megaflat. Gliphoeve kreeg – net als veel andere flats in de Bijlmer – in de buitenwereld al snel een slecht imago. Maar in werkelijkheid was het een levendige en sociale gemeenschap, waar veel (ex-)bewoners juist heel goede herinneringen aan hebben. In de flat zaten winkels, restaurants en er was zelfs een kinderboerderij.  

Podcastmaker Maartje Duijn en schrijver-journalist Daan Dekker slagen erin om met interviews en archiefmateriaal de wereld van het Gliphoeve uit de jaren 70 weer op te roepen. Het bijzondere is dat ze dit doen zonder voice-overs: je hoort alleen de stemmen van de Gliphoevers.’  

Luistertip 4: Grote Podcastlas

Deze tip komt van student en samensteller SvJmedia Nick Vink:‘Wil jij alle ins-en-outs van jouw vakantieland te weten komen of moet je nog inspiratie opdoen waar je naartoe wilt? Luister dan naar de Grote Podcastlas. Elke week nemen sociaal-geografen Max, Leon en Hugo je mee op reis naar een ander land, waar ze je vertellen over de geschiedenis, economie, politiek, de mooiste plekjes, de cultuur, muziek én hun nationale sport. Zo leer je in een uurtje jouw favoriete vakantieland of potentiële bestemming kennen als nooit tevoren.’ 

Luistertip 5: Drifting off with Joe Pera

Docent en columnist SVJmedia Bart Molsbergen komt met deze luistertip: ‘Wil je deze zomer lekker wegdromen in je hangmat of op het strand? Luister dan naar Drifting off with Joe Pera. Deze podcast is speciaal gemaakt om bij in slaap te vallen en speelt met alle conventies uit het genre van de kabbelende beekjes en fluitende vogeltjes CD’s. In twaalf afleveringen neemt de Amerikaanse comedian Joe je mee op reis in zijn fantasie. Hij leest boeken voor uit zijn boekenkast, vertelt over zijn reis naar Ierland en interviewt de acteur van het computerspel Dead Red Redemption II waarbij hij hem overhaalt mee te werken aan zijn eigen videogame waarbij je in de huid kruipt van een shuttlebuschauffeur op een Amerikaans vliegveld. Klinkt het gek? Ja dat klopt en het is té gek! Mijn persoonlijke favoriet is de laatste aflevering over Australië en terwijl ik wacht op een volgende reeks kijk ik naar Joe zijn tv-programma: Joe Pera talks with you dat sinds kort te zien is op HBO.’ 

Luistertip 6: De Zwembadmoord

Ook docent en hoofdredacteur Laura Cuppen heeft net als Remco Tomesen iets met ‘True Crime’ (of in het Nederlands: waargebeurde misdaad). ‘Het is niet voor niets een van de meest populaire genres in de podcastwereld. Ik ben er verslaafd aan en kan er honderd aanraden. Toch kies ik er nu voor om De Zwembadmoord van NU.nl te tippen. De Zwembadmoord gaat over de dood van het op het oog doodnormale man in het Groningse Marum. Alle hoofdpersonen in dit verhaal doen precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten en als je na het luisteren bedenkt dat dit verhaal geen fictie is, maar echt in Nederland is gebeurd, moet je even bijkomen. Gelukkig heb je daar in de zomervakantie lekker de tijd voor.

Luistertip 7: Things fell apart

Deze inhoudelijke luistertip is van docent en hoofdredacteur Hella van der Wijst: ‘Van huis uit ben ik een echte radioluisteraar. Ik ben er niet voor niets ooit op afgestudeerd aan de Academie voor Journalistiek en heb er jarenlang voor gewerkt. Ik sta op met het nieuws van NPO Radio 1 en ga al jarenlang naar bed met Het Oog op Morgen op dezelfde zender. Samen met OVT van de VPRO op zondagochtend (over geschiedenis in relatie tot de actualiteit) nog altijd mijn favoriete radioprogramma’s. Ik ben dus nog niet zo’n grote podcast fan zoals veel studenten journalistiek dat wel zijn. Maar waar ik deze zomer de nieuwe serie van ga beluisteren, ook vanwege mijn grote interesse voor geschiedenis, is Things fell apart’ van de BBC. Een knappe niet-polariserende diepgravende serie over alles de geschiedenis van culturele oorlogen, over alles dat een samenleving splijt en waar strijd over is: De bestorming van het Capitool, homorechten, abortus, het coronavirus.’ 

Luistertips van andere media

Bijna elk nieuwsmedium komt met ‘lijstjes’ wat te lezen, luisteren of doen in de zomervakantie. Zit dé luistertip voor jou niet in het bovenstaande lijstje, dan hopen we dat je jouw podcasttip hieronder vindt.

Ben je toch meer van het lezen, heb je de leestips al gezien van SvJmedia redactieleden en taal docent Mustapha Esadik? Of zin in zomerse dicht-gedachten lees dan de speciale Zomercolumn gebasseerd op een van Nederlands meest bekende gedichten Denkend aan Holland… Hoe ruikt, smaakt of beluisteren SvJ-ers de zomer?

Foto:Freepik

Over de auteur