SvJ media

Selecteer Pagina

Meester Timans wijst de weg

Meester Timans wijst de weg

Meester Timans wijst de weg

door | 8 10 2024, 15:10

In de vierde klas van de lagere school (groep 6) snap ik na de grote vakantie weinig meer van breuken, decimalen en oppervlaktematen. Voor het Kerstrapport verwacht ik dan ook een dikke onvoldoende voor Rekenen. Als meester Timans de rapporten uitdeelt, geeft hij me een vette knipoog: voor Rekenen heb ik een 8!

AI illustratie: Han van de Wiel

Met die vette voldoende steekt hij me een hart onder de riem. Althans: zo ervoer ik dat. Spreekt voor zich dat ik in de maanden erna met hernieuwd vertrouwen kan rekenen als de beste.

Fast forward naar 2023. Ik beoordeel het portfolio van een student met een onvoldoende. Ze kan echt goed schrijven, ze is goed in research, weet goede bronnen te selecteren, maar helaas voor haar zijn niet alle 13 leeruitkomsten voldoende. Het beoordelingsformulier is dan onverbiddelijk.

Nog diezelfde dag stuurt ze een boze mail: ze herkanst het vak al voor de zoveelste keer en is er nu wel klaar mee. Die boosheid negeer ik en ik stel haar voor te bellen.

Ze vertelt dat ze de betreffende cursus jaren geleden heeft gevolgd en inmiddels behoorlijk verdwaald is in de leeruitkomsten die sindsdien zijn veranderd of er zijn bijgekomen. Ze hoeft in principe alleen nog af te studeren maar overweegt nu toch met de studie te stoppen: financieel is het onverantwoord door te gaan. Bovendien heeft ze al volop werk in de journalistiek.

‘Meester Timans’ flitst door mijn hoofd. Hij sprak met die knipoog zijn vertrouwen uit in mijn rekenvaardigheden: ‘Je kunt het best, jongen’. Ik beloof haar nog eens naar haar portfolio te kijken.

Als docenten krijgen we de opdracht holistisch te beoordelen, dus te kijken naar het geheel en de samenhang. Dat staat soms op gespannen voet met leeruitkomsten die allemaal voldoende moeten zijn.

Ik ben overtuigd van de journalistieke kwaliteiten van deze student en verander de onvoldoende in een voldoende. Ze mailt me bijna direct: ‘(ik) beloof dat ik heel hard ga werken om mijn diploma te halen.’

Soms is het beter je professionele kompas te volgen dan een rigide beoordelingsformulier.

Han van de Wiel

Als laatste taak sprak Han ‘zijn studenten’ toe bij de diploma uitreiking  afgelopen week.

Over de auteur