Focus op mij

Focus op mij

Focus op mij

Een documentaire van Sophie Neuvel en Tess Marteijn

Delphine (20) was al jaren op zoek naar hulp toen ze een maand geleden de diagnose kreeg die puzzelstukjes in elkaar lieten vallen: ze heeft ADHD-I (voormalig ADD genoemd). Door het constante negatieve commentaar op haar functioneren, groeide ze op met het idee dat ze minder bekwaam was in het leven dan haar leeftijdgenootjes. Net als veel andere vrouwen kwam ze pas na haar ADHD-diagnose erachter dat het niet aan haar lag, maar dat haar brein simpelweg anders werkt.

“Bij jongens wordt ruim drie keer vaker de diagnose ADHD gesteld dan bij meisjes. Hoewel wordt geschat dat evenveel volwassen mannen en vrouwen ADHD hebben. Slechts een deel van de meisjes en vrouwen met ADHD krijgt dus de juiste diagnose en behandeling. Er wordt zelfs geschat dat ADHD bij meisjes in 30 tot 50 procent van de gevallen niet wordt herkend. Dit betekent dat veel meisjes en vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en er veel langer onbehandeld mee blijven worstelen.” -WOMEN Inc.

Mede hierdoor ontwikkelen vrouwen regelmatig andere mentale klachten zoals een negatief zelfbeeld, burn out, angststoornis of een depressie. In deze korte documentaire laten wij Delphine’s zoektocht zien naar maatschappelijk begrip en zelfacceptatie. Haar verhaal wordt afgewisseld met ervaringen van Julia (23), Fien (20), Jara (20), andere vrouwen met ADHD.

https://vimeo.com/710303455

Kijkwijzer

vanaf 12 jaarAngst

Vertoning

Zaterdag 18 juni 09:30 – 11:10
Zondag 19 juni 11:20 – 13:00

Bekijk hier het hele programma