Loving Jew

Loving Jew

Loving Jew

Een documentaire van Leah Barning en Tim Matthijsen

Een film over de zoektocht naar liefde en identiteit binnen het Jodendom. Één wereld, meerdere interpretaties. In Loving Jew volgen we de negentienjarige Yaar, die op het punt staat een nieuw leven te beginnen, in een orthodoxe wijk in Israël. Met een niet-orthodoxe achtergrond besluit Yaar zelf de Joods-orthodoxe wereld binnen te treden. Afgelopen zomer ontmoette ze Jakov en als deze film uitkomt zijn de twee getrouwd. We volgen Yaar in haar voorbereidingen voor het huwelijk, het achterlaten van Nederland en het begin van haar liefdesverhaal. Hoe ver gaat zij voor de liefde?

Waar bij Yaar een relatie pas begint nadat je volgens officiële wijze met elkaar bent verbonden, vertellen Dalit en Iris in de documentaire een andere kant van de liefde binnen het Jodendom. Deze twee meiden zijn beiden Joods, maar hebben een andere kijk op Joodse liefde. Zij belichamen de tegenpool van Yaar.

Met een frisse en genuanceerde blik kijken makers Leah en Tim naar de vrouwen die ieder vertellen over de invulling van liefde en rol van het Jodendom. Is het stoer dat Yaar alles achterlaat, haar eigen plan trekt en zich niks aantrekt van anderen? Of is het naïef dat ze haar vriend zo kort kent en meteen al besluit de rest van haar leven te settelen? Hoe dan ook, vraagstukken die wij graag samen met de kijker willen bespreken. Wij hebben ontzettend veel respect voor Yaar en zien een jonge vrouw die haar eigen keuzes maakt. Daarnaast denken we aan onszelf, hoe waren wij toen we negentien waren? Zouden wij dat kunnen? En zou familie het goedkeuren?

Je ziet het in Loving Jew.

https://vimeo.com/710310755

Kijkwijzer

Alle leeftijden

Vertoning

Zaterdag 18 juni 11:20 – 13:00
Zondag 19 juni 09:30 – 11:10

Bekijk hier het hele programma