Internationale studenten, hier kan je ze vinden!

Internationale studenten, hier kan je ze vinden!

Folia is het journalistiek medium voor studenten, medewerkers en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Folia heeft studenten van de minor datavisualisatie en infographics gevraagd om een datavisualisatie te maken over internationale studenten en waar ze vandaan komen.

De opdracht
Het aantal internationale studenten in Nederland blijft stijgen. Folia vroeg zich af waar deze studenten nou precies vandaan kwamen, wat voor studies ze doen, en op welke scholen ze dit volgen. Met de gegevens van de UvA en onze research moesten wij dus gaan zoeken naar antwoorden op deze vragen en dit visualiseren. Folia wilde dat we ons focusten op universitaire opleidingen en als er genoeg tijd was konden wij ook hbo opleidingen gaan onderzoeken.

Verder hadden ze graag dat we interessante feiten die wij uit de data konden halen ook uitlichten zodat Folia er op een later moment artikelen over kon schijven.

Zoektocht naar data
Nadat we de opdracht hadden gekregen zijn we gelijk onderzoek gaan doen naar wat we online konden vinden over internationale studenten. Via Folia kregen we als tip om bij de bron ‘Nuffic’ te kijken. Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, hier zijn we onze zoektocht dan ook begonnen.

Alleen liepen we snel al tegen een groot obstakel aan namelijk het 1 cijfer HO bestand. Hierin staat alle data over studenten, waar ze vandaan komen, wat ze studeren, etc. Toegang krijgen tot dit bestand was echter niet mogelijk, waarschijnlijk omdat dit vertrouwelijke data kan bevatten.

Uiteindelijk zijn we verder gegaan met zoeken en kwamen we bij de Universiteiten van Nederland, zij werken samen met de Nederlandse universiteiten samen aan een sterke universitaire sector. Ook hadden ze alle data die we nodig hadden voor ons onderzoek.

De doelgroep
Tijdens het zoeken naar data zijn wij ook onze doelgroep gaan onderzoeken. Dit zijn de studenten, medewerkers en docenten van de UvA. Hier hadden we dan ook persona’s  voor gemaakt om onze doelgroep beter te kunnen samenvatten. Deze hebben we vervolgens aan Folia gepresenteerd en na wat feedback zijn we met de persona’s in gedachte te werk gegaan aan de visualisatie.

Het eindproduct

Folia infographic

We hebben een interactieve infographic gemaakt die makkelijk te lezen is op mobiel en desktop door de verticale vorm, ook gebruikt deze infographic de kleuren van Folia om zo herkenbaar te blijven.

De interactieve versie vind je hier: https://infogram.com/folia-infographic-1h7k2307ogklv2x?live.

Conclusie
Ons doel was om een informatieve en werkende datavisualisatie neer te zetten. En als wij terugkijken naar het proces, kunnen we zeker trots zijn op het eindproduct, de samenwerking en het contact tussen ons en Folia.

Over de auteur