Basischolen toch een week eerder dicht

Basischolen toch een week eerder dicht

Basisschool Conmenius

Een leeg schoolplein is het enige dat je ziet. Geen ouders die hun kinderen opwachten om mee naar huis te nemen. Geen kinderen die van de glijbaan af gaan of met een bal spelen. Het is een koude december vrijdagmiddag die door de leegte zonder kinderen alleen maar kouder lijkt.

De directrice

Op dinsdag 15 december kwam het nieuws naar buiten. De basisscholen moeten een week eerder dicht vanwege de oplopende coronabesmettingen. In gesprek met directrice (Hanneke Vermunt) van basisschool Comenius, gelegen aan de Zinzendorflaan in Zeist vertelt ze meer over de impact van dit besluit op haar school.

Op de vraag wat de directrice zelf vindt van het besluit kan er gemerkt worden dat ze liever had dat de school open bleef. Ze geeft namelijk aan dat er op Comenius in oktober/november al een corona uitbraak was, dus dat er weinig kans was dat het nu ook weer zou opkomen. Ze had graag gezien dat het per gemeente besloten werd en niet landelijk.

Bij binnenkomst is er een trap en boven aan de trap zit de kamer van mevrouw Vermunt. Al 4 jaar bekleedt mevrouw Vermunt de rol van directrice op deze basisschool. Met veel plezier geeft ze aan. Op de vraag of ze had verwacht dat de scholen een week eerder hun deuren moesten sluiten gaf ze het volgende antwoord ‘ als ik 1 ding heb geleerd in al die jaren is dat als iets heel stellig wordt beweerd hoeft het nog niet waar te zijn. Maar ik had niet verwacht de kerst zonder kleer scheuren te halen’.

Eenmaal binnen in de school is het enige dat je nog ziet, een paar docenten die hun laatste handelingen gingen doen voordat ze het gebouw gaan verlaten voor de kerstvakantie. Schoonmakers die druk aan het vegen zijn om de school goed schoon te houden. En nog een paar tassen en jassen op haakjes die kinderen vergeten zijn.

De kinderen

De manier waarop de kinderen op dit nieuws reageerde waren heel verschillend gaf ze aan. Sommige vonden het heerlijk die extra week, maar andere baalde er heel erg van want in die laatste week voor de kerstvakantie worden vaak leuke dingen gedaan. Normaal gesproken hebben de kinderen een kerstontbijt in 1 van de kerken bij Slot Zeist. Daar krijgen ze een krentenbol en een mandarijn en mogen ze kaarsje aansteken in het donker. Dat wordt ook wel kaarsjesdienst genoemd. De school bestaat al 125 jaar en voor het eerst in al die jaren is er geen kaarsjesdienst in de kerk geweest. In plaats daarvan kwam de kerk kaarsjes naar school brengen zodat ze toch wat licht hadden voor de kerst.

Ouders

Na het gesprek met mevrouw Vermunt is er een vrouw te zien op het schoolplein die samen met een kind op het schoolplein speelt. Al lachend op de schommel werd bekend dat het kind van de vrouw was. Hoewel het op dit moment geen probleem was dat haar kind vrij was, is dat het volgende week wel. ‘’ Ik kan en wil mijn ouders niet elke dag laten komen om op te passen en vrij krijgen voor werk is in deze tijd ook heel moeilijk. Ook al is thuis werken een optie, het is geen perfecte situatie, ik kan niet de hele tijd op hem letten en ook mijn werk goed doen’’. Zegt mevrouw Koning met haar 6-jarige zoontje Owen.

Over de auteur

mitchel Veldt

Mijn naam is Mitchel Veldt en ik ben in September 2021 begonnen aan de opleiding journalistiek. Elke week publiceer ik een nieuws item over Zeist zowel in tekst als in audio vorm.