Asielzoekers centrums zitten propvol; ‘De landelijke woningcrisis grotendeels verantwoordelijk voor de onmenselijke situatie in ter Apel’

Asielzoekers centrums zitten propvol; ‘De landelijke woningcrisis grotendeels verantwoordelijk voor de onmenselijke situatie in ter Apel’

auteur: Jyoti Tojo

In lange rijen en tenten langs het hek wachten asielzoekers in ter Apel op een plek in het opvangcentrum. Toch is er geen sprake van een hoger aantal vluchtelingen die ons land binnen komen, waar gaat het mis in een land met op papier een goed systeem om asielzoekers op te vangen.

In  ter Apel melden dagelijks asielzoekers zich om asiel aan te vragen. Door volle sporthallen en een oprit gevuld met tenten zijn de werknemers in ter Apel genoodzaakt ook mensen buiten de poort te laten overnachten. Hierdoor zijn er ook asielzoekers die  over de hekken heen klimmen in de hoop dat ze zo sneller opvang kunnen krijgen en toch binnen kunnen komen en slapen.

Deze vluchtelingen Crisis is niet ontstaan door een groot toename van het aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt. Het probleem zit bij het doorstromen van de vluchtelingen. Wanneer een vluchteling Nederland binnen komt wordt die opgevangen in het POL ( Proces opvang locatie) in Ter Apel dan krijgen ze een voorlichting over de asielprocedure en daarna kunnen ze starten met de aanvraag bij IND (Besluit immigratie en naturalisatiedienst) hierna wordt een besluit gemaakt als de asielzoeker dan wordt afgewezen, als de aanvraag wordt uitgesteld of als de asielzoeker wordt toegewezen en door mag naar een AZC ( asiel zoekers opvang). Hoewel er ook in het IND vertraging is door een tekort aan personeel kunnen de mensen niet door stromen naar AZC omdat ook die helemaal vol zitten.

Een azc zit aan het eind van het hele proces maar is niet waar het stopt. het AZC Utrecht heeft 515 opvangplaatsen, Hiervan zouden 300 plekken gevuld moeten worden en de rest zou als reserve gehouden moeten worden. Nu al deze plekken wel zijn gevuld is er geen plek voor nieuwe vluchtelingen om geplaatst te worden, vertelt manager COA Rick van Rosmalen.                                                             Zodra asielzoekers hun vergunning krijgen worden ze gekoppeld aan een gemeente van wie zij dan  afhankelijk zijn tot dat zij een woning aangeboden krijgen.

Gemeente geeft toe dat zij ook merken dat de woningnood een groot invloed op de situatie in ter Apel heeft maar vertelt dat de bezuinigingen die het kabinet een aantal jaren geleden een groter invloed hierop hebben gehad. Voor de woning crisis zijn er verschillende plannen al in stand voor 2023 vertelt woordvoerder Matthijs keuning van de gemeente Utrecht. Deze plannen zullen uitgewerkt worden in drie sporen. In spoor een hebben we het over permanente woningen, verteld Matthijs keuning. Spoor een bestaat uit permanente woningen die er dan over een jaar of 10 allemaal staan. In de tussentijd wilt de gemeente dat het aantal woningen per jaar met 3000 woningen toeneemt. Spoor 2 is het bijbouwen tijdelijke woningen dit gaat ook veel sneller omdat die er binnen een jaar of twee horen te staan. Dit gaat dan om 1000 woningen erbij in het jaar 2023 en 1000 tot 15000 per jaar de jaren daarna. Dit worden ook de Sociale huurwoningen. Sneller bijsturen bijbouwen. Verder komt een woonbeleid waarmee bestaande woningen zo snel mogelijk gebruikt moeten worden. En een regeling voor Opkoop bescherming om te voorkomen dat beleggers gaan overbieden.

Elke gemeente in Nederland heeft taakstelling om een bepaald aantal statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) te huisvesten. Voor dit kalender jaar waren dat 650 mensen. Daarbij merken we wel dat het steeds moeilijker is om voor statushouders een woning  te vinden omdat  het aanbod beperkt is, verteld woordvoerder Matthijs keuning  maar het blijft een taakstelling vanuit de overheid dus we moeten die woningen ook echt gaan zoeken. Hij geeft aan dat het voor dit kalender jaar wel is gelukt om woningen te vinden voor deze status houders binnen de gemeente Utrecht maar ze nu al verwachten dat het volgend jaar meer statushouders worden en ook een grotere uitdaging wordt.  Er blijft een schaarste in het vinden van goeie woningen voor iedereen dus nu willen wij vooral zorgen dat woningen vrij blijven voor mensen die er zelf in gaan wonen en dus vooral bezig blijven met het woonbeleid terwijl er meer woningen gebouwd worden.

 Redacteur Luna Potters spreekt met Peter Zwaan, locatiemanager van azc Utrecht. Bekijk de video hier:

Over de auteur

Luna Potters

Luna Potters is woonachtig in Katwijk aan Zee en Journalistiek student aan de Hogeschool Utrecht. Al sinds klein duikt zij graag in de belevingswerelden van anderen door middel van het lezen en het schrijven van verhalen. Een luisterend oor zijn en mensen in contact brengen met hun emotionele kant is belangrijk voor Luna. "When someone shows you who they are believe them; the first time." - Maya Angelou