Het Beste Hoekje

Het Beste Hoekje

Als je op een dronken avond in Utrecht op zoek bent naar een lekkere snack, dan zijn er tal van mogelijkheden. Twee van de populairste snackbars in de stad zijn ‘Ten Beste’ en ‘T Hoekje’. Deze twee horecazaken bevinden zich aan de Neude, in een zijstraat van de Voorstraat. Beide horecazaken zitten heel de nacht vol met aangeschoten of dronken jongvolwassenen die na een nachtje stappen in Utrecht verlangen naar de knoflooksaus op een Turkse pizza. Nu is ‘t Hoekje gesloten om een bijzondere reden, hij is namelijk overgenomen door de buurman, Ten Beste.

Het begon allemaal een paar maanden geleden, ‘t Hoekje was gesloten. Niemand wist waarom, opeens waren de ramen afgeplakt met folie en stond er een papiertje op de deur met: “Wegens omstandigheden gesloten”. Er werd gesuggereerd door omwonenden dat ‘t Hoekje niet voldeed aan de hygiënevoorschriften, een andere buurtbewoner dacht dat de zaak op last van de politie is gesloten omdat het een drugspand zou zijn.

Toch ligt het anders, Ten Beste heeft het ‘t Hoekje namelijk overgekocht. Het is ongeveer hetzelfde als dat Feyenoord Ajax overneemt. Het zijn namelijk concurrenten van elkaar, waarbij Ten Beste qua oppervlak kleiner is dan ‘t Hoekje. Maar hoe komt het dat Ten Beste zoveel winst genereert waardoor zij ‘t Hoekje kunnen overnemen? Komt het door de altijd blije pizzabakker met zijn afro pruik? of door de samenwerking met de bekende influencers: De Bankzitters, zij hebben de pizza Marjolein op de kaart gezet (een Turkse pizza met twee kroketten).

De eigenaar van Ten Beste geeft als reden van het succes dat zij weten wat de Utrechter zoekt in een goede snackbar. “Wij leveren kwaliteit maar tegelijkertijd zijn wij ook snel in leveren”, aldus de eigenaar. “Ook onze grote porties zijn een reden dat mensen graag terugkomen bij ons, je krijgt niet voor niks een vork bij je broodje döner”, grapt de eigenaar. De eigenaar klonk best zelfverzekerd van zijn zaak, letterlijk en figuurlijk. Toch geeft hij toe dat het overnemen van de concurrent een grote gok is, maar hij wel een buffer heeft vanuit oudere ondernemingen. “Zolang er alcohol wordt verkocht in de binnenstad blijven wij bestaan”, aldus de eigenaar.

Maar als ‘t Hoekje Ten beste wordt, wat wordt Ten Beste dan? Volgens de eigenaar zal dit de opslag worden die ook open kan op drukke dagen, zodat Ten Beste altijd de snelheid van het maken van bestellingen kan waarborgen. De consument zal deze overname ook in zijn portemonnee voelen, de prijzen zullen namelijk stijgen. Dit zal volgens een buurtbewoner ook het enige knelpunt zijn van de overname. “Ten Beste heeft geen concurrentie meer in een straal van honderd meter, dus zij kunnen de prijzen zelf bepalen zonder dat het direct zal leiden tot klanten vermindering”. De eigenaar van Ten Beste spreekt dit overigens tegen omdat er genoeg andere late night snack bars zich bevinden in de binnenstad. Toch ontkent hij niet dat er hierdoor een soort Monopoly ontstaat, maar dat is ook zijn doel. Hij vindt Ten Beste immers de beste van Utrecht, dus waarom is het zo slecht als alles dan van Ten Beste zal zijn, aldus de eigenaar.





Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.