Utrecht krijgt er een nationaal museum bij

Utrecht krijgt er een nationaal museum bij

Afbeelding van boeken

Het literatuur- en kindermuseum in Den Haag zoekt naar een nieuwe locatie. In deze zoektocht hebben zij hun oog laten vallen op een gebouw in de Domstad uit 1850, dit gebouw grenst aan de Stadhuisbrug en is op een steenworp afstand van de Oudegracht te vinden. Maar wat vinden de Utrechters van dit plan?

Het gaat om Magazijn de Zon, nu nog een tijdelijke stalling van het Nijntje museum en een ecologische pop-up store. Maar als het aan wethouder De Vries ligt zal dit pand vanaf 2025 het nieuwe onderkomen van het literatuur- en kinderboekenmuseum zijn. Ze is erg enthousiast over de plannen, zo zegt zij het volgende:  “Hun plan sluit aan op de wensen die we ophaalden tijdens de gesprekken met de stad over wat er met dit pand moet gebeuren. Met deze invulling blijft iedereen welkom in het pand en zijn de bijzondere lichtkoepel en het dak voor iedereen te beleven.” 

Het Literatuur- en Kinderboekenmuseum in Den Haag is een bijzondere plek waar jong en oud terecht kunnen om zich onder te dompelen in de wondere wereld van de literatuur en kinderboeken. Het museum biedt een schat aan informatie over de geschiedenis en ontwikkeling van de Nederlandse literatuur en kinderboeken. In het jaar 2022 trok het museum 100.000 bezoekers, je kan dus spreken van een toeristische trekpleister.

De omliggende boutiques/winkels zijn erg enthousiast over de plannen. Zo zei een medewerker van Boekhandel-Antiquariaat Aleph, dat zich op 50 meter van Magazijn de Zon bevindt, het volgende: “Wij zijn erg optimistisch omdat dit tot meer klanten kan leiden in de toekomst, maar het allerbelangrijkst is dat de kinderen uit onze stad meer gestimuleerd gaan worden om te lezen.” 

De huidige huurders van Magazijn de Zon, het Nijntje museum, vinden het ook een goed plan om nog een museum toe te voegen aan de binnenstad. “Zo wordt het centrum kindvriendelijker en zullen veel van onze bezoekers ook nog even een kijkje nemen in het kinderboekenmuseum.” Wel gaf een medewerker van het Nijntje Museum aan dat er nog veel opgeknapt moet worden voordat de nieuwe bewoners kunnen intrekken. “Het is nou eenmaal een oud gebouw met veel mankementen”, vatte ze samen.

Ook wethouder De Vries ziet wat in de samenwerking van verschillende musea in de binnenstad, zij zegt er het volgende hierover: “Ik ben enorm trots dat dit museum naar onze stad wil komen. Het is uniek dat het in de binnenstad kan komen en sluit mooi aan op andere musea en de bibliotheek van de stad.”

Alhoewel er over het algemeen positief is gereageerd op dit plan, waren er toch een paar voorbijgangers pessimistisch tegenover dit plan. Zij zagen liever een groot restaurant met een terras of een evenementencentrum, zo zei een student het volgende: “Dit oude gebouw zal de nieuwe Tivoli kunnen worden, maar dan met sfeer.”

De gemeenteraad moet nog instemmen over de plannen, maar de directeur van het literatuur- en boekenmuseum weet het zeker, Magazijn de Zon wordt hun nieuwe vestiging. “Ooit was het pand een warenhuis, nu wordt het een warenhuis waar je kunt dwalen tussen schrijvers en verhalen. Door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid per trein, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplaats.”  Met deze “aantrekkelijke vestigingsplaats” hoopt het museum op een verdubbeling van het aantal bezoekers. Of het museum er definitief gaat komen, weten we pas als de gemeenteraad heeft gestemd over dit plan, zij zullen zich natuurlijk eerst goed inlezen voordat zij een besluit nemen.



Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.