In Utrecht wint links, hoe nu verder?

In Utrecht wint links, hoe nu verder?

Partijen zijn bezig met campagne voeren

De provinciale verkiezingen vonden weer plaats in Nederland. Ook in Utrecht kon je als 18-plusser je stem uitbrengen voor het bestuur van de provincie, en indirect ook voor de Eerste Kamer. Na een spannende strijd zijn de uitslagen bekend, wie zijn de grote winnaars en wie zullen een coalitie vormen?

De huidige coalitiepartijen, D66 en GroenLinks hebben zoals bij de vorige verkiezingen de meeste stemmen gekregen in onze gemeente. Dit staat haaks op de grote landelijke winnaar, de BBB, die ook in onze provincie de meeste stemmen heeft gekregen. Tot nu toe won een partij nooit in alle twaalf de provincies. In de gemeente Utrecht was deze “boerenpartij” ook verrassend populair en kreeg maar liefst 5,2% van de stemmen.

De VVD heeft flink verloren in de gemeente Utrecht en is van de tweede, naar de vijfde grootste partij gegaan. Andere rechtse partijen hebben het ook niet heel goed gedaan in Utrecht (buiten de BBB), zo staan de PVV en JA21 op nummer elf en twaalf van grootste partijen in de gemeente Utrecht. Ter vergelijking: in Rotterdam was de PVV de zesde grootste partij. 

De links progressieve partijen kunnen zich wel de grote winnaars van de verkiezingen in de gemeente Utrecht noemen, maar dat weerspiegelt niet het provinciebestuur, daar is het rechtse blok namelijk ook goed vertegenwoordigd door partijen als VVD en BBB. Het provinciebestuur is sterk verdeeld in de verschillende stromingen, zowel links als rechts kunnen geen meerderheid vormen, hiervoor zullen zij toch om de tafel moeten met confessionele partijen als CU en CDA om een meerderheid te halen. Het is nu aan de burgemeester van Oudewater, Danny de Vries, om de verkennende gesprekken voor een coalitie te lijden.

Danny de Vries is voorgedragen door de BBB en zit zelf bij het CDA. Volgens de lijsttrekker van de BBB kan hij de kloof tussen platteland en stad dichten omdat hij zelf in Amsterdam en Enschede heeft gewoond, en nu de burgemeester van een “plattelandsgemeente” is. Verleun, lijsttrekker van de BBB, vindt ook dat de BBB zich ondanks de winst bescheiden moet opstellen. Zo zei hij: “Wij hebben 13,2 procent van de stemmen gehaald. Niet 33 procent, niet 50 procent Wij moeten ons bescheiden opstellen en willen bruggen bouwen.” Toch ziet hij een samenwerking met GroenLinks niet snel gebeuren. GroenLinks had als tweede partij ook de mogelijkheid om een verkenner voor te dragen, maar zij zijn ook tevreden met de CDA’er, zo zegt GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen: “prima te kunnen leven met Danny de Vries”.

De verkiezingen stonden vooral in het teken van duurzaamheid en mobiliteit. De Utrechtse Coalitie wil investeren in groene energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook willen zij de bereikbaarheid van de provincie verbeteren. De VVD heeft zich vooral gericht op het verbeteren van de economie en het stimuleren van ondernemerschap. De uitslag van de verkiezingen betekent dat de huidige coalitiepartijen hun beleid voort kunnen zetten, alhoewel BBB zich flink zal bemoeien met de plannen wat betreft stikstof.



Over de auteur

Adil El Marnissi

ik heet Adil en ben 21 jaar. Ik studeer aan de hogeschool van Utrecht en werkzaam bij ESPN en Het Bonusprogramma. Ik ben van erg nieuw- en leergierig, daarom zal ik altijd zoeken naar de waarheid. ongeacht de moeilijkheidsgraad.