Ga jij voor de HPV Vaccinatie? “Ik had in eerste instantie geen idee wat HPV is”

Ga jij voor de HPV Vaccinatie? “Ik had in eerste instantie geen idee wat HPV is”

Foto: Getty Images

UTRECHT- Vanaf januari 2023 krijgen jongeren die geboren zijn tussen 1996 en 2003 een oproep van de overheid om een gratis vaccinatie te krijgen tegen HPV (Humaan papillomavirus). Volgens NOS blijkt dat onderzoek uitwijst dat veel jongvolwassenen niet of nauwelijks iets afweten van het virus en de mogelijke gevolgen van de besmetting. Student aan de HU, Julia Bakker (21), herkent zich in dit beeld.

“Ik had in eerste instantie geen idee wat HPV is” toen ik voor het eerst de brief kreeg was ik dertien en toen mocht ik de vaccin actie niet van mijn moeder nemen.”

“Ze zei dat er te veel risico’s aan verbonden zaten, omdat er nog niet genoeg over bekend was. Daarnaast was ik nog zo jong dat moeder het ook niet nodig vond. ”“Ik vind vaccinatie nog niet nodig. Tijdens corona heb ik wel 2 vaccinaties gehad alleen geen booster. Ik vond het onnodig, omdat ik er erg ziek van werd. Ik ben bang dat ik er weer erg ziek van kan worden. Daarnaast merk ik dat de brief best snel is verdwenen onder aan de stapel bij wijze van spreken, dus ik vergeet er achter aan te gaan. Wellicht als ik er meer vanaf zou weten dat ik het wel zou overwegen”

“Ik merk dat ik er ook te weinig te verstand van heb en dat maakt ook dat de stap voor mij groter wordt om er wat mee te doen. Verder merk ik ook aan de mensen om mij heen niet veel af weten van HPV en wat het eigenlijk met je doet. Ik weet nu pas dat het een SOA blijkt te zijn en dat 80% van de mensen minstens een keer besmet wordt. Ik heb het er ook niet vaak over met vrienden, maar ik denk nu dat het best zinvol is om dit meer bespreekbaar te maken.”

“Ik denk dat de overheid en zeker de gemeente Utrecht meer zou kunnen doen meer aandacht te besteden aan jongeren meer te informeren over wat HPV is. Ik word liever niet ziek als ik het ook kan voorkomen.”

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.