“De provincie Utrecht de eerste overheid in Nederland die een eerlijke CO2-prijs hanteert”

“De provincie Utrecht de eerste overheid in Nederland die een eerlijke CO2-prijs hanteert”

Foto: DepositPhoto

UTRECHT- Afgelopen maandag heeft er een webinar plaats gevonden waarin verteld werd over de genomen besluiten door de provincie Utrecht om klimaatverandering te beperken. Onder leiding van Judith van de Geer van Klimaat Verbond Nederland, mochten de aanwezigen vragen stellen over de besluiten die de provincie Utrecht genomen heeft.

 

De provincie Utrecht heeft Klimaatverbond Nederland eerder om advies gevraagd over hoe zij klimaatverandering een gewicht kan geven in haar beleidsafwegingen en besluiten. De provincie heeft gevraagd om een prijs(indicatie) voor CO2-uitstoot die ze kan gebruiken in haar maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA).

Gebaseerd op de beschikbare wetenschappelijk literatuur en alle bijkomende afwegingen, hebben wij geadviseerd om een prijs van € 875 per ton CO2 toe te passen. Dat advies is door de Gedeputeerde Staten overgenomen. Daarmee is de provincie Utrecht de eerste overheid in Nederland die een eerlijke CO2-prijs hanteert.

De gedeputeerde Huib van Essen heeft in de webinar toegelicht hoe zij tot het besluit binnen de provincie Utrecht tot stand is. Huib van Essen: “De reacties waren merendeel positief. Ik ben blij met het team en dat we deze beslissing hebben kunnen nemen. Ik hoop dat andere overheden dit voorbeeld volgen.” Klimaat is heel belangrijk. Dat is geen discussie meer, maar het juiste beleid is belangrijk.”

Klimaatverbond Nederland is blij dat de resultaten van haar onderzoek hebben geleid tot deze keuze van de provincie Utrecht. “Sturen op duurzame keuzes in beleid, investeringen en aanbestedingen is in het licht van de klimaatopgave onontkoombaar. CO2-beprijzing is dan een goed instrument om in te zetten. Als een CO2-prijs onderdeel wordt van de totaalprijs – en dat kan op verschillende manieren – wegen we de impact op het klimaat mee in onze besluiten. Dit maakt het voeren van maatschappelijk verantwoord beleid gemakkelijker en laagdrempeliger”, zegt Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland.

Ze vervolgt: “De keuze van Provincie Utrecht om te gaan werken met een CO2-prijs is niet alleen moedig en ambitieus; het gaat de provincie ook helpen om de gestelde klimaatdoelen te halen.”

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.