Lezing: Moderne Liefde Tivoli Vredenburg

Lezing: Moderne Liefde Tivoli Vredenburg

UTRECHT- De maand maart staat in het teken van gebroken relaties. Sinds 2010 worden in deze maand meeste echt scheidingen afgerond. Vorig jaar gingen ongeveer 1 op de 12 inwoners gescheiden in Utrecht. Het gaat om 8,5% van de inwoners. Dit percentage ligt een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 9,3%. Zo laag zelfs, dat Utrecht vorig jaar in de top 3 stond van provincies met het laagste percentage echtscheidingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Maandagavond organiseerde Studium Generale vanuit Universiteit Utrecht de lezing: De Kunst van samen zijn. In de Tivoli Vredenburg vertelden psycholoog prof. Johan Karremans (RU), relatietherapeut Martijn Kemna en psycholoog prof. Esther Kluwer (UU) onder andere over hoe je een duurzame liefdes relatie onderhoudt? Hoeveel tegenspoed kan een relatie verdragen? Zijn we te veeleisend naar onze partner? Zo blijkt dat ongeveer 70% van de Nederlanders weleens relatieproblemen heeft. Dat leidt bij jonge mensen steeds vaker tot een liefdesbreuk, blijkt uit cijfers van het CBS.

Relatietherapeut Martijn Kemna legt uit wat hem opvalt wanneer singles bij hem langskomen in de praktijk. “Ik zie singles van 30 en 35 die aankomen met de vraag waarom ze nog geen relatie hebben en hoe komt dat. Termen als bindingsangst en vermijdende hechtheid komen aan bod. Ik vraag hen of ze te selectief zijn of dat het komt omdat ze bang zijn om gekwetst te worden en vaak is het toch het laatste door de gebeurtenissen uit het verleden van de des betreffende persoon.”

Verder vertelt hij over hoe stellen uit de sleur kunnen komen. “Het is belangrijk dat je het sexappeal blijft zoeken in je partner. Ik zeg ook wel eens tegens mensen die al 15 jaar samen zijn; ga eens uit alsof het je eerste date is. Verras elkaar! De een komt met de trein de ander met de bus, maar dat is de key tot succes.”

Tot slot eindigt de lezing met het onderwerp hoe je een relatie verbreekt of hoe men er voor zorgt dat je uit de relatie problemen komt. Psycholoog Esther Kluwer vertelt hierover: “Een relatie verbreken is altijd erg lastig. Er kunnen meerdere redenen zijn die ervoor zorgen dat mensen uit elkaar gaan. Een van de twee kan de ander niet meer leuk genoeg vinden, er is een ander in het spel of dat er te veel conflicten zijn. Zelfs met hulp van een therapeut is het moeilijk een relatie te beëindigen. Uit onderzoek blijkt dat koppels gemiddeld pas na 5 tot 6 hulp zoeken bij een relatietherapeut, nadat de problemen al begonnen zijn. Dat maakt nog lastiger. De problemen zijn dan verder geëscaleerd en zijn daarom moeilijker om op te lossen.”

Meer over de lezing vind u op de website: https://www.sg.uu.nl/agenda/2023/de-kunst-van-het-samenzijn

Of kijk de hele lezing terug op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=o_1a7MNFzMk

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.